יום ראשון, 4 ביולי 2010

נאום שר החוץ המצרי בועידת המדינות התורמות

4.7.10
עיתון חמאס "פלסטין"

שר החוץ המצרי: "מדינה פלסטינית תקום בספטמבר 2011"


שר החוץ המצרי, אבו אל-ע'ייט הבהיר כי במידה ולא יוסכם בין שני הצדדים, הישראלי והפלסטיני על הכרזה של הקמת המדינה הפלסטינית עד ספטמבר 2011, יגישו מדינות ערב בקשה למוצעת הביטחון של האו"ם בכינוס העצרת בחודש ספטמבר, על הקמת מדינה פלסטינית ע"ב החלטת האו"ם 1515 מחודש נובמבר 2003 (*פרטי החלטת 1515 בהערה בתחתית הדף). השר הוסיף ואמר כי יותר דחוף כעת הוא להכריז על הקמת המדינה הפלסטינית עפ"י גבולות 67' ונושאי חילופי השטחים פינוי סופי של ההתנחלויות יקח עוד זמן וצריך יהיה להיות בתיאום ובתמיכה בינלאומית מלאה.

השר הדגיש את זכויות הפלסטינים בירושלים ואמר כי נושא חילופי השטחים יהיה בתיאום מלא עם מדינות ערב המעורבות וכי הסטטוס הסופי בסוגיות הבטחוניות, הפליטים ונושאים שונים יפתרו בהמשך.

הערות שלי

1. במסיבת העיתונאים (29.6) המשותפת לשר החוץ הישראלי ולשר החוץ הרוסי, לברוב אמר השר ליברמן כי: "לא רואה שום סיכוי שמדינה פלסטינית תקום עד 2012 "[....] "המציאות בשטח היא שאנו רחוקים מהסכמות על מדינה פלסטינית עצמאית"

2. במסיבת העיתונאים (30.6) המשותפת למלך סעודיה ולנשיא ארה"ב אובאמה אמר הנשיא אובמה כי: "יש להבטיח מולדת לפלסטינים לצד ישראל "[...] "יש לנוע בצורה נועזת להבטחת מולדת לפלסטינים".

3. נתניהו מציע לארה"ב (23.4) : "מדינה פלסטינית בגבולות זמניים". לפי מאמרו של אלוף בן מעיתון הארץ, "ראש הממשלה חותר לעסקה עם אובמה, שעיקרה הסדר ביניים חדש, שיוביל להקמת מדינה פלסטינית בגבולות זמניים. בתמורה יידחה הדיון על ירושלים. אחרי המשבר עם וושינגטון, נתניהו מנסה לצאת לדרך חדשה שעשויה להוביל גם לנסיגה נוספת בגדה".

4. יחד עם זאת, פירסם אמש (3.7.10) העיתון הערבי "אל-חיאת" כי אבו מאזן "מוותר" על הכותל. אבו מאזן העביר הצעה כתובה הכוללת נכונות פלסטינית להסכים לשליטה ישראל ברובע היהודי ובכותל המערבי. אם אכן הדברים נאמרו, סימן שלמרות שנתניהו אמר בנאום בר אילן כי אין הוא מוכן לשאת ולתת על ירושלים וכי ירושלים תשאר מאוחדת אזי שבפועל, הוא ראש הממשלה הראשון שמקפיא את הבניה במזרח ירושלים ונושא ונותן על עתיד העיר בכלל ועל עתיד הר הבית בפרט. אמנם ראש ממשלת ישראל לשעבר, אריאל שרון, ומי שחתום על מפת הדרכים, הכיר בזכויות הפלסטינים בירושלים אך נתיהו, ככל הנראה נכנס לדיונים על החלוקה הכללית של של ירושלים. הפסקת הבנייה באזורים מסויימים למעשה משרטטים את הגבול העתידי בין ירושלים היהודית לזו הערבית.

5. לאחר פגישה בראשית חודש יוני עם נשיא הרשות ופגישה עם המלך הסעודי (1.7) בוושינגטון ומי שעומד מאחורי היוזמה הסעודית לשלום ופגישה שאמורה להתקיים ב-6.7 בוושינגטון בין נתניהו ואובאמה, נראה שיכריזו 2 הצדדים על תחילתן של השיחות הישירות בין שני הצדדים.

6. על פניו כל הצדדים מסכימים על מפת הדרכים ועל החלטת העצרת הכללית של האו"ם 1515 בדבר הקמת מדינה פלסטינית בגבולות זמניים, אבל רק בתנאי שהאמריקאים יתנו את הערבויות שזהו רק השלב הראשון בפתרון הסכסוך הישראלי פלסטיני ואחריו יישמו ההחלטות בנוגע לירושלים, פליטים וחילופי שטחים שמטרתן הגדרת הגבול הסופי בין שתי המדינות.

*החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1515
'החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1515' (11/03) מאמצת את "מפת הדרכים" לקידום פתרון 'שתי מדינות לשני עמים' לסכסוך הישראלי- פלסטיני.
הגדרה
'החלטת מועצת הביטחון של האו"ם 1515' (11/03) מאמצת את "מפת הדרכים" לקידום פתרון 'שתי מדינות לשני עמים' לסכסוך הישראלי- פלסטיני.
רקע
מפת הדרכים (4/03) מציעה מתווה לחידוש המו"מ על הסכם הקבע בין ישראל והפלסטינים ומכילה שלושה שלבים ולוח זמנים מפורט ליישום. מפת הדרכים נולדה בחסות וביוזמת הקווארטט.


הבסיס למפת הדרכים הוא חזון בוש למזרח-התיכון (6/02) וכמו כן, המתווה מאזכר את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם 242 ו- ו-החלטת מועצת הביטחון של האו"ם כבסיס לתהליך המדיני.

ייחודיות המתווה בקביעה, שמדינה פלסטינית בגבולות זמניים תוקם לפני ההגעה להסכם קבע. בכך הופכת מפת הדרכים את מבנה התהליך המדיני כפי שעוצב בתהליך אוסלו, שמהותו היא הסדרי ביניים אשר מובילים להסכם קבע ובסופו להקמתה של מדינה פלסטינית. ישראל קיבלה בעיקרון את המתווה, אולם הוסיפה מספר הסתייגויות.החלטה 1515 של מועצת הביטחון (19/11/2003) קראה לישראלים ולפלסטינים למלא את התחייבויותיהם על-פי מפת הדרכים כדי להגשים את חזון 'שתי המדינות'. כמו כן קראה ההחלטה להסכם שלום בין ישראל וסוריה ובין ישראל ולבנון.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה