יום ראשון, 23 באוגוסט 2009

פרטים מתוך יוזמת השלום של אובאמה למזרח התיכון נחשפים

‏23/08/2009
יהודה ושומרון תחילה, עזה בחוץ וירושלים מחולקת
העולם הערבי והקהילה הבינ"ל - שלב בדרך או מכירת חיסול של המדינה הפלסטינית

פרטים מתוך יוזמת השלום של נשיא ארצות הברית, ברק אובאמה למזרח התיכון, אשר אמורה להיות מוצגת במהלך העצרת הכללית של האו"ם, בשבוע השני של חודש ספטמבר נחשפת בעיתון הסעודי "עוכז" [1]. חסן חרישה, סגן ראש המועצה המחוקקת הפלסטינית הוא האיש אשר חושף את הפרטים בפעם הראשונה לעיתון. חרישה מוסר כי, התוכנית של אובאמה מתייחסת להקמת מדינה פלסטינית בחלק מהגדה המערבית. עיקרי המסמך לדבריו, הועברו למנהיגי מדינות ערב בכדי להיוועד בנושא.

המסמך כולל 10 נקודות מרכזיות, ואילו עיקרן:

1. הצבת כוח בינלאומי – המצאות של כוח בינ"ל בעמק הירדן ובאזורים נוספים בגדה המערבית.

2. ירושלים – חלקים ממזרח ירושלים אשר היו תחת שליטה ישראלית יועברו לרשות הפלסטינית, ביניהם המקומות הקדושים לאסלאם אשר יועברו לשליטה ערבית אסלאמית. שאר החלקים יישארו בריבונות ישראלית.

3. הארגונים הפלסטינים – בנוגע לארגונים הפלסטינים מציין המסמך כי יש צורך לארגנם מחדש ולהפכם למפלגות פוליטיות – ארגון המערכת הממשלתית – הפוליטית מחדש.

4. התנחלויות – גושי ההתנחלות הגדולים, בגדה המערבית יישארו. המו"מ שימשך כ- 3 חודשים יידון בגורלן של ההתנחלויות הקטנות ובשמירה על מספר אזורים בגדה שיישארו תחת שליטה ישראלית.

5. פירוז – האזורים שיעברו לשליטה פלסטינית יהיו מפורזים וכמו כן תישאר שליטה ישראלית מוחלטת על השטח האווירי.

6. שיתוף פעולה בטחוני – הרחבת התיאום הבטחוני הישראלי-פלסטיני בגדה ובמזרח ירושלים.

7. הסכמים צבאיים – איסור מוחלט על הרשות לחתום על הסכמים צבאיים ובריתות צבאיות עם אף מדינה באזור.

8. הקמת המדינה – היעד האמריקאי הוא, כי במידה וכל הנקודות הללו ייושמו, תקום מדינה פלסטינית בקיץ 2011.

9. פליטים – לפי ההסכם, מספר פליטים ייושבו בבקעת הירדן ובאזורים אחרים בגדה המערבית, בעיקר בשכם וברמאללה. תוקם קרן בינ"ל מיוחדת ל"בעיית הפליטים הפלסטינים" אשר תהיה אחראית על פיצוי ושיקום הפליטים.

10. עצירים פלסטינים – ישראל תחל בשחרור הדרגתי של עצורים פלסטינים אשר יחל מרגע חתימת ההסכם ובמהלך שלוש השנים הבאות.

ניתוח ומסקנות
הנקודות החיוביות בהסכם:

1. במידה והסכם זה הוא הצעד הראשון לקראת היווסדותה של מדינה פלסטינית, קבלה של הסכם זה הוא מבורך. זוהי בנייה הדרגתית ואחראית של המדינה. יחד עם זאת חייב להיות אם כך סעיף שלם שיציג גם את החזון ואת הפתרון הסופי. כלומר איך תראה המדינה הפלסטינית בשלב הסופי שלה, במידה וכל השלבים הללו יבוצעו.

2. המצב הנוכחי הוא מצב בעייתי מאוד, מכיוון שבתחום הבטחוני-מדיני לא יכול לשרור קיפאון. ולכן אי התקדמות בערוץ המדיני-פלסטיני יתכן מאוד ויוביל לאינתיפאדה שלישית שתפרוץ גם בגדה המערבית. במידה ותפרוץ אינתיפאדה אנו נהיה עדים להשתלטות של החמאס לא רק על עזה אלא גם על הגדה המערבית.

3. גם הסובלנות של מדינות ערב הולכת ומתקצרת. בתקופה של משבר כלכלי, שווקים פיננסים לא יציבים, איום איראני מובהק על יציבות המשטרים (ראה סיכול הפיגועים במצרים, כווית, סעודיה, בחריין, מרוקו, וירדן), מלחמות בעיראק, אפגניסטן, פקיסטאן וסודאן, כל האירועים הללו מעיבים על המעורבות הערבית בבעיה הפלסטינית. לכן הסכם שכזה מחזיר את מדינות ערב לתמונה ומשאיר אותן מעורבות.

4. מחויבות ישראלית לויתורים טריטוריאליים. לא יהיה צורך בנסיגה חד צדדית (כפי שהיה בעזה) אלא כחלק מהסכם בין ישראל והפלסטינים עם מעורבות של הקהילה הבינ"ל והעולם הערבי.

5. נושא ירושלים חוזר לתמונה. למרות, דבריו של נתניהו בכנס בר אילן, על כך שירושלים תישאר מאוחדת תחת ריבונות ישראלית, חתימה על הסכם זה משמעו, ויתורים טריטוריאליים, כאלה ואחרים במזרח ירושלים ופשרה היסטורית על המקומות הקדושים לאסלאם. אם הדברים נכונים המקומות הקדושים לא יועברו לידים פלסטיניות או לאו"ם/איחוד אירופי אלא לידיים ערביות/מוסלמיות (בדמותו של המלך הסעודי, שומר 2 המקומות הקדושים – מכה ומדינה, יתכן שכעת גם ירושלים).

6. פיתרון בעיית הפליטים – למעשה יש בהסכם זה מענה לבעיית הפליטים. חלקם, אלה שיבחרו לשוב, ייושבו בעמק הירדן ורובם בגדה המערבית ואלה שלא ישובו יפוצו וישוקמו במדינות בהן הם יושבים כיום או במדינות אחרות, אך לא בשטחי ישראל.

7. כן לפירוז ולא להכרה בישראל כמדינה יהודית.

הנקודות השליליות בהסכם:

8. אין מדינה פלסטינית בלי עזה! המחשבה שאם נתעלם מהבעיה או נראה לחמאס שממשיכים הלאה בלעדיהם תפעיל לחץ על הארגון להתפשר היא סתמית, מגוחכת, ומסוכנת. ללא הסכם פיוס בין חמאס ופת"ח לא מיותר לחתום על הסכם מדיני רציני עם הרשות.

9. הצגת הסכם שכזה לפני הבחירות בינואר, להערכתי,הוא תזמון לא טוב ולא חכם. זהו דלק למנועי התעמולה של חמאס בנוגע ל"מכירת החיסול" שעושה הפת"ח בגדה מול "משטר הכיבוש הציוני". במידה והרשות תקבל את הסכם זה הסיכוי שהחמאס והג'אהד האסלאמי יישבו בממשלה אחת עם הפת"ח הוא אפסי.

10. במידה ולא יוצג פתרון סופי זוהי אכן מכירת חיסול של המדינה הפלסטינית. צעד שלהערכתי אינו משרת גם את מדינת ישראל. זהו מעין מס שפתיים, שבו ממשל נתניהו יאמר "הנה אנחנו היינו מוכנים לויתורים מרחיקי לכת והם ממשיכים עם האלימות והטרור" ובמקום לקחת אחריות ולהבין שצעד כזה הוא אינטרס ישראלי, בראש ובראשונה זה יהיה עוד תירוץ מדוע לא יתכן הסכם ופשרה עם העם הפלסטיני.

11. הרצון האמריקאי להרכבת קואליציה נגד איראן עומד בראש מעיינם ולכן יהיה זה הסכם מאולץ שלא פועל לטובת ישראל והפלסטינים אלא לעניות האמריקאים לקידום הלחץ הבינ"ל נגד איראן.

[1] http://www.okaz.com.sa/new/Issues/20090823/Con20090823300209.htm

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה