יום שלישי, 22 במרץ 2011

ראיון אישי עם עמרו מוסא, מזכ"ל הליגה הערבית

United Nations Security Council Resolution 1973 : "The resolution demands "an immediate ceasefire" and authorizes the international community to establish a no-fly zone over Libya and to use all means necessary short of foreign occupation to protect civilians.


תרגמתי עבורכם את הראיון שהעניק היום, מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא לעיתון "אל-חיאת" (http://www.daralhayat.com/portalarticlendah/247019). רוב הראיון נסב על האירועים בלוב והמבצע הצבאי של הקואליציה הבינלאומית ורק בסוף הראיון נשאל על עתידו כנשיא מצרים. הראיון מאוד עוקצני ומעניין.

"לא חזרתי בי מעמדותי בנוגע ללוב, מהתחלה אמרתי כי גורלו של קדאפי בין אם יישאר בשלטון ובין אם לאו היא החלטה של העם הלובי"....

המראיין: הועברה עליך ביקורת קשה בנוגע לשינוי בעמדותיך לאחר שחתמת על ההחלטה של מועצת הביטחון בפריס לגבי המבצע הצבאי בלוב. למה הסכמתה? ומדוע חזרתה בך? ומה קרה בפריס?

מוסא: לא חזרתי בי מעמדותיי. עמדת הליגה הערבית ועמדותיי ברורות. אנו רוצים בהגנתם של אזרחי לוב לאפשר להם את החופש לבחור האם הם מעוניינים בהישארותו של קדאפי בשלטון או לא. זאת הייתה עמדתנו הראשונה בנוגע לפעולות בלוב במסגרת הליגה הערבית. עמדתנו השנייה הייתה בנוגע להחלטת כי לוב היא "אזור אסור לטיסה", השלישית הייתה בנוגע להחלטת מועצת הביטחון 1973. ענייננו הוא שמירת ביטחונם של אזרחי לוב ולכן כל פעולה להגנתם מקובלת אך אם המבצע מסכן את האזרחים אנו לא נתמוך בו.

המראיין: האם יש בידך אינדיקציות כי מטרת המבצע האמיתית היא לא רק הגנה על אזרחי לוב אלא הפלתו של משטר קדאפי, ולכן שונתה עמדתך?

מוסא: לא אף אחד לא דיבר על כך ולכן לא שניתי או נסוגותי מעמדותיי. אני מדבר אך ורק על הגנה על האזרחים.

המראיין: אבל כשהגעת לפאריס והסכמת על המבצע הנ"ל היית מודע לכך שכפיית "אזור אסור לטיסה" יצריך פגיעה במטרות על הקרקע? מה חשבת?

מוסא: קודם כל הבסיס לדרישות והצבת המטרות היה מה שאנו דרשנו. כשהגישו לנו את ההחלטה אנו הצגנו את הסתייגויותינו בפני מועצת הביטחון. אנו דרשנו שלא תהיה פלישה או כיבוש או מבצע מקיף ועל כך נסבה הועידה בפריס. כמובן שיכולתי להישאר ויכולתי ללכת אבל אלו היו התנאים:

א. מחויבות לשמירת שלמותה ואחדותה של אדמת לוב.

ב. כיבוד מועצת הביטחון והחלטותיה

ג. המטרה: הגנה על אזרחי לוב

המראיין: האם באמת חשבת שאפשר לכפות "אזור אסור לטיסה" וליישומו מבלי לפגוע במטרות על הקרקע מבלי מצבע צבאי על הקרקע?

מוסא: מקור צבאי הבהיר לנו כי ישנם אתרים צבאיים שיהיה צורך לפגוע בהם במטרה שאזרחים לא יפגעו. מה שאני מנסה לומר כי חובתנו היא לשמור ולהגן על האזרחים מפגיעה קבועה.

המראיין: בינתיים למעורבות הזרה בלוב יש השלכות הפוכות. מזכ"ל האו"ם יצא היום ממשרדך והותקף מחוץ לבנייני הליגה הערבית והוא הואשם על ידי תומכי המשטר שהוא סוכן של ארצות הברית.

מוסא: זה תלוי מי הם היו? היום הם נאמני מדיניות ממשלת המעבר ומחר הם יהיו נאמנים למשטר החדש.

המראיין: מהן מטרות הפעולות הצבאיות באמת? כאשר ברקע מספר מנהיגים מערביים (אובאמה) אשר קוראים להפלת משטרו של קדאפי.

מוסא: הליגה הערבית פועלת במסגרת החלטת מועצת הביטחון ויישומה ובהחלטה הזו מדובר רק על איסור טיסה לא יותר מיזה.

המראיין: האם על קדאפי להתפטר כעת?

מוסא: זו החלטה לובית. זו לא החלטה לא שלך ולא שלי ולא של אף אחד אחר. האם עליו להתפטר או לא רק העם הלובי יחליט.

המראיין: מה היא האסטרטגיה ליציאה מלוב, של כוחות הקואליציה? האם ישנו לוח זמנים מוגדר?

מוסא: הפסקת הירי על האזרחים בפיקוח בינ"ל - זה הבסיס אבל זה תלוי בהתפתחות האירועים.

המראיין: אני לא בטוח שהבנתי את דבריך נכון, האם המטרה היא לאפשר למורדים/אופוזיציה להחזיר את ההובלה לידיהם?

מוסא: המטרה היא הגנה על האזרחים בטריפולי ובאזורים אחרים. שמירה מההפגזות הקשות ושפיכת הדם.

על עמדותיו בנוגע למה שמתחולל בירדן, תימן, בחריין וסוריה לא הסכים מוסא להגיב ואמר שהאירועים יידונו במסגרת הליגה הערבית ועל כך אמר המראיין כי "אתה מעדיף לשתוק ולמלא פיך מים"...

בנוסף נשאל מוסא על מועמדותו לנשיאות מיצרים.

המראיין: אתה הצבעת נגד השינויים בחוקה. במידה ותהיה הנשיא הבא האם תכבד את תוצאות משאל העם?

מוסא: מצרים צריכה חוקה חדשה והאירועים האחרונים מצביעים על כך שיש צורך בחוקה חדשה, אך אני אכבד את תוצאות המשאל.

המראיין: מדוע הינך בטוח כל כך שתזכה בבחירות? האם זה בגלל שאתה המועמד של הצבא?

מוסא: אף אחד לא אמר שלצבא יש מועמד, או מועמד סודי. זו צורת חשיבה ישנה שמתבססת על קונספירציות. אם ישנם דיבורים כאלה בצבא אני לא חלק מהם.

יום ראשון, 20 במרץ 2011

סוריה יוצאת נגד איראן ותומכת בפומבי בבחריין - קצת רקע והשתלשלות אירועים


המצאות כוחות אל-ג'זירה מותרים עפ"י החוק ובהתאם לחוזי ההגנה שנחתמו בין 6 החברות במשפ"ם ולכן אין זה כיבוש

מיד לאחר שובו מטהרן הבהיר שר החוץ הסורי, ווליד מועלם כי: המצאות כוחות אל-ג'זירה (Al-Jazeera Shield" Force" - הכוחות המשותפים של המועצה לשיתוף פעולה מפרצי GCC, האמונים על בטחון חצי האי ערב ואשר כוללים חיילים כוויתים, סעודים, עומאניים, בחריינים, איחוד האמירויות וקטארים והבסיס שלהם ממוקם בגבול בין סעודיה ועיראק באזור שנקרא Hafer al-Batten ) מותרים עפ"י החוק ובהתאם לחוזי ההגנה שנחתמו בין 6 החברות במשפ"ם ולכן אין זה כיבוש.

רקע והשתלשלות האירועים בבחריין:

  • רקע - בבחרין כ-מיליון ו-200 אלף אזרחים כאשר 75% מהם הם שיעים. משפחת המלוכה- אל-ח'ליפה היא סונית והיא ששולטת בממלכה מאז 1971 כאשר ניתנה לה העצמאות והבריטים יצאו ממנה באופן מוחלט.

  • איראן - מאז ומתמיד ראתה איראן בבחריין את הפרובינציה ה-14 שלה אך לאחר מו"מ ארוך עם הכוחות הבריטים ששלטו באי הקטן הוחלט להעניק לו עצמאות ואיראן ויתרה, לפחות באופן רשמי על הטביעות שלה כלפי האי הבחרייני. בפועל איראן עדיין רואה בבחריין כאזור שליטה שלה ובשנת 2007 נחשפה תוכנית איראנית לקניית כל רצועת החוף הבחרייני. בנוסף התגלו תאי טרור איראנים רדומים רבים בבחריין.

  • ארה"ב - משנת 1995 יושב הצי החמישי של צבא ארצות הברית בבחריין (בנוסף למפקדה המרכזית שיושבת בקטר, לבסיס של המרינס שיושב באזור אריפג'אן שבכווית וכוחות חיל האויר והנייבי שבסיסם באל-עיין ליד אבו-דאבי).

  • הבעיות הפנים בחרייניות - למרות האהבה הגדולה למשפחת המלוכה ישנה בעיה אמיתית בבחריין. לרוב השיעי אין ייצוג בפרלמנט ובמועצת העם. כל השרים הבחריינים הם סונים. למרות ההצלחה בבחירות לפרלמנט הם תמיד נשארים באופוזיציה ומחוץ לתפקידים הממשלתיים. עם ההפיכה בתוניס ובמצרים התעצמו ההפגנות בבחריין שקראו לשינוי, דרשו חוקה חדשה וביקשו יתר דמוקרטיזציה.כל עוד ההפגנות היו שקטות הצליח המשטר הבחרייני להכיל אותן והבטיח דיאלוג ורפורמות והעניק לכל בית אב בחרייני כ-1500 דולר כמענק הכנסה חודשי. באמת החלה רגיעה ודיאלוג בין הצדדים. אך מאז שאיראן החלה להפעיל את התאים הרדומים בבחריין, ציידה אותם בנשק והתסיסה את ההמון. ההפגנות החלו להיות אלימות והושמעו קריאות לסילוק הכוחות האמריקאים מבחריין. כתוצאה מכך הכניסו הבחריינים כוחות משטרה גדולים למרכז מאנאמה. המשטר הבחרייני לא יכול, לבדו לעמוד מול הפגנות אלימות ואין הוא מעוניין להפעיל לבדו כוח צבאי.

  • חוסר האונים הבחרייני הביא ב- 12.3 את שר ההגנה האמריקאי גייטס לביקור פתע במאנאמה ומתן אור ירוק לכוחות אל-ג'אזירה לסייע לבית המלוכה הבחרייני. (בשל אוזלת ידם של האמריקאים ואי רצונם להתערב בינתיים באופן אקטיבי בנעשה במפרץ). לאחר שהממשלה בבחריין הכריזה על מצב חירום בבירה מאנאמה נכסו ב- 15.3 כוחות אל-ג'זירה (סעודים, קטארים ומאע"מים). הסמל השיעי בכיכר הפנינה במאנאמה הופל והחל גל מעצרים נרחב של פעילי אופוזיציה שיעים.

  • שר החוץ האיראני, סלאחי הודיע מייד שאיראן רואה בפלישה של המפרציות לבחריין צעד אלים ולא חוקי ובמידה וכוחות אלו יפעילו אלימות איראן לא תעמוד מהצד ותפעל. התגובה לא איחרה לבוא והמלך הבחרייני ושר החוץ הסעודי נעמדו על הרגליים האחוריות ודרשו מאיראן לא להתערב בענייני הפנים של בחריין והמפרציות. גם שרת החוץ האמריקאית, קלינטון ושר החוץ המאע"מי הצהירו מפריס על גינוי מלא של ההצהרות האיראניות.

  • החשש הכבד ממעורבות איראנית אקטיבית הביא את יועצו של המלך הסעודי (ובנו) עבד אל-עזיז בן עבד אל-עזיז להגיע בדחיפות לדמשק ולבקש מהנשיא הסורי להתערב ולדרוש מאיראן לא להתערב. הנשיא הסורי שלח את שר החוץ שלו, ווליד מועלם לטהראן ונועד עם היועץ לביטחון לאומי, סעיד ג'לילי , לו העביר איגרת דחופה לנשיא אחמדינג'ד.

  • השר הסורי העניק גיבוי מלא למפרציות ולבחריין בפרט ואמר כי זו זכותן החוקית של מדינות המפרץ לשלוח את כוחות ההגנה "אל-ג'זירה" לבחריין וכי אין זה נחשב כיבוש של האי על ידי כוחות זרים. מועלם הוסיף ואמר כי: "סוריה היא חלק מהאומה הערבית ואנו פועלים לשיפור היחסים בין איראן ומדינות ערב, מה שמצריך שינוי ברור של עמדתנו. יחד עם זאת אנחנו מכבדים את איראן. השר הבהיר כי היחסים הסורים - סעודים הם אסטרטגיים והם אבן הפינה של הביטחון והיציבות במזרח התיכון.

כמו כן אני מצרפת תמונות מיום שישי האחרון בבחרין אשר פרסם בלוגר בחרייני:






יום שלישי, 15 במרץ 2011

סקר מצביע כי רוב הנשאלים הפלסטינים בגדה מאמינים שרק מהפכה עממית תביא לשינוי

העיתון הירדני "אל-ע'ד" הציג ב-1 במרס סקר שנערך ע"י אוניברסיטת אל-ניג'אח אשר בשכם (http://www.alghad.com/?news=562972).


הסקר מצביע על כך ש 74.7% מהנשאלים מאמינים כי רק מהפכה עממית לא אלימה תביא לסיום הפילוג הפנים-פלסטיני וכ- 76.2 מאמינים שמהפכה עממית לא אלימה תביא לסיום הכיבוש בגדה ובעזה.


כ- 80.1% תומכים במהפכות העממיות במצרים, תוניס ולוב וכ- 89% מאמינים שאנו צפויים לעוד גלים של מהפכות במספר מדינות ערביות נוספות, דומות לאלו שארעו במצרים, תוניס ולוב. 77.3% מאמינים שהמהפכות יביאו למימוש דרישות העם וכ- 56.6% מאמינים שהמהפכות הללו אכן יצמיחו משטרים דמוקרטיים. כ-18.3% מהנשאלים מאמינים שהסיבה למהפכות היא רצון אמיתי בדמוקרטיה ואי חלוקה שווה של העושר במדינה ו- 33.5% סוברים כי חוסר צדק חברתי הוא הסיבה ורק 21.7% חושבים שמעורבות זרה היא זו שדחפה את המהפכות.


כ-52.7% מאמינים כי המהפכות שארעו במספר מדינות ערביות יביאו לתמיכה נוספת בבעיה הפלסטינית וכ-40.6% מאמינים שהמהפכות במצרים, תוניס ולוב יביאו לפתרון הבעיה הפלסטינית. רק כ- 18% סוברים כי ניתן להגיע היום לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני.


77.6% מהנשאלים אמרו שאין לקיים שיחות עם ישראל כל עוד תמשך הבניה בהתנחלויות בגדה ובירושלים וכ- 19.6% אמרו שבכל זאת יש להמשיך את השיחות. רק 8.8% מהנשאלים חושבים שהתיווך האמריקאי בסכסוך הישראלי-פלסטיני הוא תיווך הוגן ורק 15.7% אמרו כי הם מאמינים שארה"ב תעשה כל שביכולתה לקדם את תהליך השלום.


81% סוברים כי הטלת הוטו האמריקאית היא זריקת עידוד למדיניות ממשלת ישראל בנוגע להמשך הבנייה בהתנחלויות בגדה ובירושלים וכ- 85.4% מאמינים כי הוטו האמריקאי יביא להאצת הבנייה בהתנחלויות. כ-71.1% חושבים כי ארה"ב ואירופה נוקטות בסטנדרט כפול כאשר הן תומכות מצד אחד במהפכות העממיות ולא נוקטות באותה עמדה כלפי העם הפלסטיני.


כ- 66.3% מאמינים שהאירועים האחרונים בעולם הערבי מצריכים פיוס פנים-פלסטיני וכ-55.6% אף מאמינים שזה יקרה בעתיד הקרוב. רק 32.9% מאמינים שפיוס פנים-פלסטיני יזרז את תהליך השלום וכ-18.7% מאמינים שזה יוביל לעצירת התהליך.


רק 48.2% תומכים בקיום בחירות בצל הפילוג וכ-47.6% מתנגדים. כ-77.2% אמרו שהם יצביעו בבחירות הבאות לנשיאות. מאלו שאמרו שיצביעו בבחירות הבאות 37.4% אמרו שיצביעו למועמד של הפת"ח וכ- 11.2% אמרו שהם יצביעו למועמד של חמאס. בבחירות הקרובות לפרלמנט כ-43.2% אמרו שיצביעו לפת"ח וכ-13.4% מאמינים שחמאס תזכה בבחירות. 69.4% תומכים בהרכבת ממשלה חדשה לאחר התפטרותו לפני שבועיים של פייאד וכ-21.4% מתנגדים


סקר מוקדם של הממשלה המצרית חושף כי 59% מתנגדים לשינויים בחוקה

סקר מוקדם של הממשלה המצרית חושף כי 59% מתנגדים לשינויים בחוקה


העיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום" (http://www.almasry-alyoum.com/article2.aspx?ArticleID=290254) חשף ב - 12.3.11כי הממשלה החדשה ערכה שני סקרי דעת קהל טרם משאל העם שאמור להיערך ב- 19.3 בנוגע לשינויים שנערכו בחוקה המצרית. בשני הסקרים השתתפו 43,134 אלף אזרחים. הסקר הראשון מצביע כי 59% מתנגדים לשינויים ורק 37% תומכים בשינויים. הסקר השני מצביע כי 46% התנגדו לשינויים וכ- 45% תומכים בו. בשני הסקרים בין 5-8% הודיעו שטרם גיבשו דעה בנושא.


בנוסף הודיע עמרו מוסא כי אף הוא מתנגד לשינויים שנערכו בחוקה וכי הוא יצביע נגד. לדעתו השינויים הללו לא מספיקים וזה לא יהיה נכון להסתמך על החוקה הזאת. "יש צורך לשנות את כולה ולקבל החלטה כי בתקופת המעבר לא תהיה חוקה, עד שתגובש אחת חדשה. בינתיים יש לסלול את הדרך לבחירות נשיא חדש.


לעומתו, קרא דובר ארגון האחים המוסלמים, ד"ר מחמד מרסא, לתמוך בשינויים שנערכו בחוקה ולהצביע בעדם. יחד עם זאת הודיע כי השינויים אינם כוללים ומספיקים וכי יהיה צורך לאחר הבחירות לכונן חוקה חדשה.


ד"ר אברהים דרוויש, מומחה לעניינים חוקתיים הבהיר כי השינויים שנערכו בחוקה עליהם יערך משאל העם הם אינם קבילים עפ"י החוק וביקש מאזרחי מצרים להצביע נגד. "רצונה של המהפכה הייתה נפילת המשטר וכינון חוקה חדשה". כמו כן הוסיף ואמר כי במידה ובמשאל העם לא יהיה רוב למתנגדים יהיה צורך להרכיב בדחיפות ועדה של כ-30 מומים מתחומי החוק והמשפט, מדינאים, אינטלקטואלים, כלכלנים וסופרים בכדי לכתוב חוקה חדשה, מה שאמור לקחת לכל היותר כחודשיים. במהלך תקופה זו תמשיך המועצה העליונה למשול עד שיוכרז על גיבוש חוקה ורק לאחר מכן יש לערוך בחירות למועצת העם ולנשיאות המדינה.


שירות הביטחון הכללי של מצרים מאשים, את ארה"ב, ה- G-8 וישראל בהנעת המהפכה במצרים

לטובת אלו שלא קוראים ערבית, תרגמתי בשבילכם את אחד המסמכים המרתקים שחושף היום העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע" (http://www.youm7.com/News.asp?NewsID=363917&SecID=12) . המסמך שמוגדר "סודי-ביותר" ונכתב ב- 10.2.11 יום לפני נפילת משטרו של מובארכ ונכתב ע"י "שירותי הבטחון הכללי" של מצרים. אם חשבתם שהאשמות בריגול ע"י בזים וכרישים הם המילה האחרונה כעת אנו גם אשמים במהפכה במצרים......

" שירות הביטחון הכללי של מצרים מאשים, את ארה"ב, ה- G-8 וישראל בהנעת המהפכה במצרים ומאשים את האחים המוסלמים כי הם אלו שאחראים לאינתפאדה במהלך ההפגנות"


הדו"ח מופנה לראש השב"כ המצרי, יום לפני נפילתו של מובארכ:

" במהלך התקופה האחרונה אנו עדים לגל של התעוררות עממית במדינה אשר מובל ע"י הנוער ומנוהל באמצעות רשתות האינטרנט ובמיוחד הפייסבוק. ההפגנות החלו בחגיגות "יום המשטרה" ב- 25 בינואר, אירוע אשר בעקבותיו החלה שרשרת של הפגנות ברחבי המדינה מה שהוביל למספר התנגשויות בין המפגינים וכוחות המשטרה. המפגינים דורשים את התפטרותו של הנשיא מובארכ....


האירועים שהובילו למשבר הנוכחי:

  • לארה"ב, האיחוד האירופי וישראל תוכנית שמטרתה התלקחות האזור הערבי-אסלאמי במטרה לקדם את סיום הסכסוך הערבי-ישראלי מעמדה שתהיה טובה יותר לישראל ותרוקן למעשה את הזהות הלאומית אסלאמית מתוכנה. מה שיאלץ את אזרחי מצרים לנרמל את היחסים עם ישראל
  • תחילתה של התוכנית הזו עוד בימי ממשל בוש כאשר הכריז במהלך פגישתו עם ה- G-8 בשנת 2004 על מחוייבותו לייסד "מזרח תיכון גדול" באזור. לצידן של מדינות ערב מדינות כמו ישראל, פקיסטאן, איראן, אפגניסטאן ותורכיה.
  • ה- G-8 וישראל מאמצות את תוכנית הבערת החברה הערבית והאסלאמית במטרה לזעזע את המבנה של החברה הערבית והאידיאולוגיה שמניעה אותו
  • האלמנטים השליליים במדיניות הפנים בקרב מדינות ערב ובראשן מצרים הם: א. השחיתות הממשלתית הפנים-ערבית מה שמוביל לחוסר אמון של העם במערכות השלטוניות. ב. אחוז אבטלה גבוה בקרב הצעירים. ג. חוסר חלוקה שווה של העושר ועליית מספר העניים במדינות ערב. ד. מספר האנלפבתיים עולה ורמת התחלואה עולה.
  • ה- G-8 וישראל ניסו לנצל את האלמנטים הללו לקידום 3 מסלולים: א. עידוד הדמוקרטיה ורפורמות. ב. בניית חברה משכילה ג. הרחבת ההזדמנויות הכלכליות.
ראשית - בנוגע לנושא קידום הדמוקרטיה והרפורמות המטרה היא ערעור המבנה המדיני והממשלתי באותן מדינות יעד ע"י נקיטת הצעדים הבאים:
  • קידום עריכת בחירות חופשיות באמצעות מתן סיוע כספי ועריכת ביקורים רבים של אנשי פרלמנט ואנשי אופוזיציה חופשיים. במרכז הביקורים נדונו נושאים כגון: מעמד האישה בחיים הפוליטים, חיזוק הקשרים עם הארגונים והרשויות המקומיות, הדרישה לפקח על הבחירות וכו'.
בנוסף לגורמים הנ"ל ישנם גורמים נוספים אשר בחשו בקלחת הפנים מצרית והם איראן, חזבאללה אשר קשורות באופן ישיר לפעילותו של חמאס שאף הם ניצלו את כוח השפעתם על תנועת האחים המוסלמים ואף שיכנעו אותם להפעיל את הכוחות הבדואים המצרים בשביל לערער את בטחון המדינה והם אלו שאחראים באופן ישיר על הסלמת האיתיפאדה בקרב המפגינים. בנוסף הם אלו האחראיים על הפריצה לבתי הכלא ושחרור האסירים של חמאס וחזבאללה בנוסף נגנבו מסמכים של מנגנוני הביטחון הכללי ( שמות, כתובות ומספרי טלפון ניידים) אשר יכולים לסכן את בטחונם של הקצינים באופן אישי.







עמרו מוסא בפורום נוער בקהיר


עמרו מוסא: "אמרתי שאתן את קולי למובארכ כי חשבתי שהוא עדיף על בנו" [....] "לא הלכתי לכיכר תחריר בכדי לבקש מכם להתפזר" [....] "עמדתי תיהיה מנוגדת לעמדת ישראל" [....] "אני מעוניין בעימות טלויזיוני עם מחמד בראדעי ואחמד זאוויל.


במפגש שנערך בערב יום שלישי (8.3) עם צעירים וצעירות בקהיר התעמת מוסא עם שאלות הנוער במספר נושאים מרכזיים שהועלו. להלן סיכום דבריו של עמרו מוסא (http://www.youm7.com/News.asp?NewsID=365904&SecID=12):

עמרו מוסא בירך על עריכת עימות טלויזיוני בינו לבין שני המועמדים המובילים הנוספים לנשיאות, מחמד בראדעי ואחמד זאוויל בו יציג כל אחד את המצע המדיני, חברתי וכלכלי שלו ומה היא תמונת העתיד בעיני כל אחד.


מוסא הבהיר כי לא יהיה מובארכ נוסף, "למדנו מטעויות העבר" והסביר מדוע כשנשאל בראיון לפני מספר חודשים לגבי מי בעיניו המועמד לנשיאות אמר כי הוא תומך במובארכ האב ולא בבן. מוסא הבהיר לצעירים כי בתקופה שנשאל, תקופה בה טרם שונה סעיף 76 בחוקה חשב שהאב עדיף על הבן.


בתקופת ההפגנות בכיכר תחריר, נכתב בעיתונים כי מוסא ביקש מהמפגינים להרגיע את הרוחות וכשנישאל על עמדתו השיב כי לא כך היה הדבר. המצב היה סוער והוא אינו רצה לבקש מהצעירים להרגע ולשוב לבתיהם. מוסא הדגיש כי הגיע פעמיים לכיכר בכדי להצטרף למפגינים וקרא קריאות "תחי מצרים". "אין ספק שהמהפכה היא אירוע היסטורי עצום".


ישראל

כשנשאל על היחסים עם ישראל אמר כי בתקופה הקרובה אנו נראה שינוי במעמדתה של מצרים כלפי ישראל. "עמדתנו תהיה מנוגדת למדיניותה של ישראל" [...] "אני לא רוצה לצאת בסיסמאות והכרזות אך אני אומר זאת באופן ברור, אנו נתנגד למדיניות ישראל בכל הנוגע לבעיה הפלסטינית והשבת הזכויות של העם הפלסטיני. אנו נעשה כל שביכולתנו לסייע בהקמת המדינה הפלסטינית שבירתה תהיה ירושלים".


ארה"ב

"יחסנו עם ארצות הברית יציבים ולנו יש אינטרס לשמור עליהם כך. כל שינוי במדיניות זאת לא יתרום ליציבותה של מצרים".


פלסטינים

מוסא הודיע כי הוא מתנגד לבניית גדר ההפרדה בין מצרים ועזה. אין שיש להרוס את הגדר הזו. מהתחלה לא תמכנו בבניית הגדר בין ישראל והגדה אז עד כמה וכמה שאני מתנגד לגדר שתפריד ביננו ובין אחיינו.


האחים המוסלמים

זאת זכותם הלגיטימית של האחים המוסלמים להציג מועמד לנשיאות. "אני מתנגד לכל ניסיון להרחיקם מהחיים הפוליטיים כפי שהיה בעבר" כמו כן אני מברך על הקמת מפלגה קופטית ומפלגת נשים.


מנגנוני הביטחון הלאומי (השב"כ המצרי)

מוסא הבהיר כי הוא מתנגד לפירוקו המוחלט של מנגנוני "הביטחון הלאומי" . אין מדינה שאין לה מנגנונים השומרים על בטחונה. "אל לנו לבקש את פירוקו של מנגנון זה אך עליינו לדרוש את בנייתו מחדש ועריכת רפורמות בתוכו".


מוסא שרטט בכלליות מפה של רפורמות שיש לקיים בשלבים הבאים: "אל לנו לדרוש כעת את ביטולה המוחלט של החוקה ולכתובה מחדש אלא עדיף יהיה שקודם יבחר נשיא חדש בצורה שקופה והוגנת ורק לאחר מכן תחובר חוקה מלאה חדשה. כתיבת חוקה חדשה היא אחד הדברים הראשונים שיהיה צריך לעשות הנשיא החדש שיבחר.


הבחירות לנשיאות ולפרלמנט

"עדיף לערוך בחירות לנשיאות ורק לאחר מכן בחירות לבפרלמנט משום שצריך לאפשר למפלגות להערך בהתאם. יש לאפשר זמן לייסד מפלגות חדשות.


יצוא הגז לישראל

מוסא דרש לבט את חוק "מצב החירום" ולהלחם בחורמה בשחיתות. כמו כן הדגיש כי יש לבחון מחדש את החוזים השונים שחתמה מצרים עם מדינות אחרות לאור השחיתות הגדולה שנחשפה ובראשה, חוזה יצוא הגז הטבעי לישראל.


כלכלה

"עליינו לנקוט במדיניות של כלכלה חופשית בתקופה הקרובה מה שיסיע לעסקים והתעשייה הזעירה לזכות ברווחים מיצוא.


יחסי מוסלמים-קופטים

המוסלמים והקופטים חיים בשלום זה לצד זה משנת 1919 ועלינו לשמור על החיים בשלום זה לצד זה.