יום ראשון, 31 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

31.1.10
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"
מלך ירדן, עבדאללה ה-2: מסרב להצבת צבא ירדן במקום צה"ל בגדה המערבית

מלך ירדן, עבדאללה ה-2 מסרב שמדינתו תשא בתפקיד בטחוני בגדה המערבית, וציין כי הוא אינו מוכן אפילו לדון בנושא זה, בעודו מזהיר כי העולם כולו ישלם את המחיר של כשלון פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני המתבסס על פתרון שתי מדינות לשני עמים. במסגרת פורום תקשורת במהלך ועידת דאבוס הכלכלית, ציינה רשת CNN כי המלך עבדאללה הודיע על התנגדותו לכל דיאלוג צבאי בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית ואף הכחיש כי לממשלת איראן תוכנית ליצור באזור את ה"סהר השיעי", אך אמר כי הוא אכן מודאג מתוכניותיהם של מספר ביכירים בממשל האיראני אשר מעוניינים ברעיון זה, והזהיר מפילוג כזה בין הסונים והשיעים.

המלך הירדני אמר במהלך הועידה כי מדינתו לא תסכים שצבא ירדן יחליף את צה"ל בגדה המערבית וכי הפלסטינים רוצים את זכותם למדינה עצמאית. עבדאללה הוסיף ואמר כי התפקיד היחידי בו הוא מוכן לקחת חלק הוא סיוע לפלסטינים להקים מדינה עצמאית על אדמתם הלאומית. המלך ציין כי זאת הפעם הראשונה שהוא פסימי מהאפשרות להתקדמות בתהליך השלום ובפתרון הסכסוך.

יום שבת, 30 בינואר 2010

איראן - הפרדוקס האוניברסלי - רצונות מול יכולות

31.110
העיתון הכוויתי "אל-סיאסה"
מקור צבאי איראני חושף: "במסגרת המלחמה החשאית נגד תוכנית הגרעין האיראנית נחטפו 6 מדענים איראנים במדינות ערביות, מזרח תיכוניות ובאירופה" [....] "כ-180 אלף חיילים אמריקאים נמצאים כיום בטווח האש של איראן במזרח התיכון והטילים שלנו יכולים להגיע לכל עיר בישראל".
בשיחה עם עיתון החדשות האיראני "אל-בייאן אלען" (ידיעות עכשיו) ציין מקור צבאי, איראני בכיר כי: "להפעלת הסנקציות החדשות על איראן לא תהיה השפעה, זה לא ימנע מאיראן להשיג יכולת גרעינית" [...] "ישראל לא מסוגלת לתקוף את איראן, היא עדיין סובלת מההשלכות של שתי המלחמות האחרונות נגד לבנון ועזה" [.....] "איראן מוכנה לכל מתקפה כוללת עם ישראל וארצות הברית, ישנם כ-180 אלף חיילים אמריקאים תחת טווח האש שלנו וטילנו יכולים להגיע לכל עיר בישות הציונית" [.....] "כוחות המוקוומה (ההתנגדות) באיראן, עיראק, פלסטין, לבנון, אפגניסטאן ובכל מדינות האזור, מוכנים לכל מתקפה אשר תהיה - יתכן וישראל או ארצות הברית יהיו אלה שיתנו את המכה הראשונה אך אין הן יכולות לספוג מלחמה מתמשכת לא את תוצאותיה ולא את השלכותיה" [....] "איראן היום היא מעצמת הטילים הגדולה והחזקה ביותר במזרח התיכון כולל ישראל אשר לה אין טילים ארוכי טווח כמו לאיראן ואין מטוסיה יכולים להרוס את מתקני הגרעין של איראן".

הערה
ישנם מספר סוגיות שיש לתת עליהן את הדעת:

1. ישראל רוצה מלחמה עם איראן אך אין לה את היכולת.

2. ארצות הברית והקואליציה לא רוצות מלחמה עם איראן אך יש להן את היכולת.

3. בשל הפער, נעשים בהווה הצעדים הבאים: (א) הטלת סנקציות כלכליות על איראן (ב)הצבת כוחות של ה-FBI וה-CIA וגופי מודיעין נוספים במדינות שונות במפרץ הפרסי בצורה מאסיבית. (ג) חטיפתם וחיסולם של מדעני הגרעין ופיתוח הנשק של איראן. (ד) מימון של כוחות האופוזיציה באיראן ותמיכה במאבק נגד משטר האיתוללות. (ה) הצבת 4 משחתות אמריקאיות במפרץ הפרסי (ו) הצבת סוללות נ"ט לאורך המפרץ הפרסי (ז) שליחת כוחות צבא נוספים למפקדות האמריקאיות שבכווית, קטאר, בחריין ואיחוד האמירויות.

4. מה המטרה? בגלל שישנה הבנה שיציאה למלחמה מול איראן פירושה מלחמה כלל אזורית ויתכן אף שהסלמה תביא גם למלחמת עולם-3 ישנו ניסיון אמיתי וציני (א) להלחם בתסמינים כלומר לנסות ולנטרל את ארגוני המוקוומה במזרח התיכון ע"י מלחמות אזוריות (ב) לנסות לפתור את הבעיה על ידי הפלת שלטון האיתוללות באיראן ומטוטו מבפנים.


5. בפועל נגד חמאס וחזבאללה פועלים באותה שיטה - מלחמה בעזה, בניית חומת פלדה בכדי להגביר את החנק וחיסולי בכירים של הזרוע הצבאית של חמאס האחראים על הבאת הנשק מאיראן. מול חזבאללה פעילות זהה. מלחמה בלבנון, ניסיון בידודה של חזבאללה ע"י "חיבוק" לסוריה וניסיון חבלה בערוצי הגעת הנשק ללבנון, חיסולו של מורנייה, ראש הזרוע הצבאית של חזבאללה שהיה אחראי על רכש הנשק מאיראן. במקביל יש תמרונים של צה"ל בגבול עם לבנון וארה"ב פורסת את מערך הנ"ט מבטיחה מטריה גרעינית, פורסת כמות אדירה של חיילים במפרץ הפרסי והכל למטרות הרתעה.


6. במידה והטיפול בסימפטומים ובבעיה לא יצליחו (או כמו בכל מחזה אלוהי האדם מתכנן ולאלוהים יש תוכניות אחרות), דרכנו לעימות כולל.

חדשות חדשות חדשות

30.1.10
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע", העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" ואתר האינטרנט "אל-ג'אזירה"

חיסולו של בכיר בזרוע הצבאית של חמאס, מחמוד אל-מבחוח בדובאי......
ח'אלד משעל ומחמוד אל-זהאר מאשימים את המוסד הישראלי בחיסולו של מבחוח ומזהירים את ישראל שלא תפתח חזית מול חמאס בחו"ל...


ביום רביעי שעבר ה- 20.1 חוסל בחדרו במלון בדובאי אחד מבכירי הזרוע הצבאית של חמאס, עז א-דין אלקסאם, מחמוד אל-מבחוח' עפ"י המודיעין הישראלי מבחוח היה האחראי בשנים האחרונות להעברת הנשק מאיראן לעזה. לפי דבריו של אחיו, שיטת החיסול הייתה מכות חשמל וחניקה.
















אמש בהלוויתו של מבחוח' האשים ח'אלד משעל ראש הזרוע המדינית של חמאס בדמשק את ישראל והזהיר אותה מפתיחת חזית חו"ל מול חמאס, ואמר כי הנקמה עוד תגיע (הערה - בשונה מהג'יהאד האסלאמי וחזבאללה אשר מנהלים את מאבקם מול ישראל ואת נקמתם בייחוד במדיניות מחוץ לישראל, מדיניותה של חמאס עד כה הייתה מאבק אלים מול ישראל אך ורק בפלסטין הכבושה ולא מחוצה לה). בדומה לחמאס דמשק גם חמאס עזה מאשימה את ישראל בחיסולו של הבכיר. מחמוד א-זהאר מי שהיה שר החוץ בממשלת חמאס ציין חמאס עודנה שומרת על העיקרון כי המאבק בין ישראל וחמאס יתקיים על אדמות פלסטין הכבושות ואין שינוי עד עתה במדיניות זאת, אך למרות זאת ציין כי חמאס מסוגלת לפגוע בישראלים בחו"ל. לעומתו ציין דובר הזרוע הצבאית של חאמס, "אבו-עוביידה" כי ישראל העבירה את זירת המאבק "ע"י ביצוע פשע זה לחו"ל". בנוסף נודע כי חמאס שלחה משלחת ביטחונית לדובאי בכדי להשתתף בחקירת הממצאים סביב חיסולו אל מבחוח.

הערה
בדרך כלל אינני נוהגת להביא ידיעות בדבר חיסולים כאלה ואחרים של בכירים שונים אלא אם לחיסולים אלה יכולה להיות השפעה מדינית או אסטרטגית על האזור. לכן ישנן שני סוגיות שצריך לתת עליהן את הדעת בנוגע לחיסולו של מבחוח' בדובאי במידה ואכן חוסל על ידי המוסד הישראלי:

1. עד היום חמאס לא פעלה טרור כלפי מדינת ישראל אלא רק בתוך "האדמות הכבושות" שמבחינת התנועה מדובר בכל מדינת ישראל. זאת הייתה המדיניות של חמאס בניגוד ובצורה מוצהרת למדיניותן של הג'יהאד האסלאמי וארגון חזבאללה הלבנוני שמרכז פעילות הטרור שלו כלפי ישראל וכלפי יהודים היה בחו"ל ולא בתוך מדינת ישראל. חמאס פועלת על פי המדיניות שלה כלפי ישראל בתוך השטחים שלה ואין לה דבר נגד יהודים בעולם. ההצהרות כעת מפוצלות בעוד חמאס דמשק מבטיח נקמה, הזרוע הצבאית של חמאס עזה, עז אדין אל-קסם מודיע שהכללים הופרו וכעת הכל מותר (גם פיגועים בחו"ל) דווקא הנהגת עזה מודיע כי היא עדיין דובקת במדיניות של מוקוומה רק בשטחי פלסטין הכבושה. אמנם היא שומרת לה את הזכויות לשנות מדיניות זאת אבל הדגש הושם כי נכון להיום המדיניות לא משתנה והאיתות נשלח כלפי ישראל וגם כלפי אנשי השטח של חמאס בכדי שלא יפעלו באופן עצמאי.

2. אני מאוד מקווה שלבחירה לחסל את מבחוח באיחוד האמירויות, דובאי לא יהיו השלכות מדיניות/דיפלומטיות. איחוד האמירויות היא אחת המדינות המתונות יותר, מבין מדינות ערב וככל הנראה במידה ואכן החיצים יופנו כלפי ישראל יהיו לכך השלכות דיפלומטיות. לעניות דעתי, במידה ואנו אחראים על החיסול זהו צעד טיפשי, לא מחושב ויהיו לו השלכות גם אם לא פומביות.

יום שלישי, 26 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

26.1.10
העיתון הכוויתי "אל-סיאסה"
מובארכ: "אנו מתנגדים למתקפה צבאית על מתקני הגרעין של איראן, למרות ניסיונותיה של איראן לשלוט על האזור"

אמש (25.1), העניק נשיא מצרים, מובארכ ראיון למגזין "המשטרה" לרגל יום השוטר המצרי ובו אמר כי "מצרים מסרבת לכל רעיון של תקיפה צבאית על מתקני הגרעין של איראן למרות ניסיונותיה להשתלט על העולם הערבי". מובארכ הוסיף ואמר כי "המלחמה בטרור באמצעי כוח ממשיכה במזרח התיכון ומחוצה לו: בעיראק ובאפגניסטאן אך מה היא התוצאה?! האם הצליחו לחסל את הטרור?!, מה שקרה הוא בדיוק ההפך המוחלט, הגברת הטרור והפיכתו לאיום גדול יותר ומסוכן יותר ויותר למספר רב יותר של מדינות באזור כדוגמאת: פקיסטאן, תימן וסומליה". כמו כן טען כי: " זאת ההוכחה כי השימוש בכוח אינו פותר שום סכסוך או משבר, המזרח התיכון לא יכול לספוג עוד משבר בנוסף על המשברים הקיימים" [...]" משבר נוסף יגרום להתלקחות כלל אזורית וימית שואה והרס לא רק על האזור אלא על שלום העולם ובטחונו".

מובארכ הבהיר כי זכותה של איראן לתוכנית גרעין אזרחית למטרות שלום אך עליה להוכיח את כוונותיה. "כל דיאלוג בינ"ל בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית צריך להיות מלווה בדיאלוג זהה עם ישראל בנוגע ליכולות הגרעין של ישראל" [...] "פתרון כזה לדוגמא יכול להיות, ניקוי כל המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית". אך מובארכ חזר והזהיר מפני המעורבות האיראנית בענייני הפנים של מצרים ושל מדינות ערב ואמר: "ישנם מספר רב של משברים, חילוקי דעות, קונפליקטים וניסיונות איראנים רבים להתערבב בענייני הפנים והחוץ של מדינות ערב בחזיתות שונות"[....] "אך הדגיש כי כל המשברים, מחלוקות, קונפליקטים ואיומים הם תחת אחריותם של מנגנוני הבטחון הלאומי של מצרים שתפקידם לשמור על בטחון המפרץ, הים התיכון, הים האדום ועל מקורות הנילוס בדרום המדינה".

האינתיפאדה בדרך הפיוס בלתי נמנע

26.1.10

עבד אל-בארי עטוואן: האינתפאדה בדרך והפיוס בלתי נמנע


כמו בכל תוקפה שבה קיים קיפאון מדיני, וההנהגה האזורית שוברת את הראש כיצד ניתן לצאת ממצב כזה, כי הרי ידוע שלא ניתן להשאר במצב של קפאון ביחסים זמן רב. יחסים או מתקדמים לנקודה חדשה ומתפתחים או ישנה הסלמה ואז היחסים מדרדרים, בתקופות כאלה בדרך כלל ניתן לראות מן עשיית יתר מדינית, שליחים באים והולכים, פסגות וועידות מתרחשות חדשות לבקרים. כאשר גם צעדים אלו נכשלים אנו זוכים לתקופה של מעין שקט, מבוכה והודעות על כשלון המאמצים. בתקופות אלה קשה מאוד להעריך את הצעד הבא וגם במידה וההדרדרות צפויה לא ניתן לחזות במדוייק את התרחשותה המדוייקת. לכן בתקופות כאלה אני משתדלת לא להביא בפניכם את דבריהם של מנהיגי המדינות, שהרי הם די צפויים, מליטנטיים מצד אחד ושלומניים מצד שני ולא מצביעים על דבר וחצי דבר בכל הנוגע למה שעומד להתרחש ולכן ברצוני, גם הפעם להביא בפניכם תרגום מדוייק של מאמר מערכת של העורך הראשי, עבד אל-בארי אל-עטוואן, של העיתון הלונדוני הנחשב "אל-קודס אל-ערבי". עבד אל-בארי הוא אינטלקטואל פלסטיני ועיתונאי בכיר ונחשב בקרב האינטלקטואלים הערבים. בעוד אי שם בצמרת השלטונית "החמצן דליל" האינטלקטואלים הערבים, בדרך כלל, מייצגים בצורה נאמנה יותר את דעת הקהל ברחוב הערבי ולכן אם ברצוננו לנסות ולהציג מציאות ריאליסיטית יותר יש לקרוא את מאמרי המערכת של האינטלקטואלים הערבים בעיתונות הערבית. וזהו ניתוחו של עבד אל-בארי בתרגום לעברית:




השליח האמריקאי המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מטשל סיים את ביקורו האחרון באזור ללא הישג ממשי בקידום חידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים. וזאת הייתה המטרה העיקרית של ביקור זה. שלוש סיבות עיקריות הובילו לכישלון הביקור וחזרתה של המשלחת לוושינגטון בידיים ריקות:

1. הודעתו של נתניהו בדבר שמירה על רוב גושי ההתנחלות היהודיים בגדה ושמירה על שליטתה של ישראל בבקעת הירדן בגבול בין ירדן ובין הגדה המערבית והוסיף ואמר כי כל גבול מזרחי של מדינה פלסטינית כשתקום יקבע רק כתוצאה של משא ומתן בין הצדדים.

2. החלטת נשיא הרשות, עבאס לא לחדש את המשא ומתן אלא רק לאחר שממשלת נתניהו תקפיא את כל ההתנחלויות בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, תגדיר לוח זמנים ברור למשא ומתן ומסגרת זמנים לסיומו בגיבוי ומתן ערבויות של הקהילה הבינלאומית.

3. הצהרותיו של נשיא ארצות הברית, ברק אובאמה אשר הכיר בכך שהערכות הממשל לגבי המכשולים הקיימים בדרך להשגת השלום היו מוטעות וכי היכולת של הממשל האמריקאי מוגבלת. ישנה אי התקדמות של תהליך השלום וישנו צורך לחזור להתחייבויות הקודמות, בשל כניעת הממשל האמריקאי ללחצים מצד ישראל לוותר על התנאים המקדימים (הקפאה מוחלטת של ההתנחלויות) כתנאי לחידוש המשא ומתן.

ניסיון העבר בעולם הערבי ובאזורים אחרים לימד אותנו כי ואקום פוליטי הוא לא מצב טבעי ואינו נמשך זמן רב משום שלמצב כזה ישנם השלכות במוקדם או במאוחר. העולם הערבי שבמהלך 20 השנים האחרונות חי תחת אשליות תהליך השלום אינו מסוגל לוותר על רעיון השלום משום שההנהגה הערבית לא חשבה ולא רצתה לפנות לאופציות אחרות או חילופיות "תוכנית B" כיאה למדינות תרבותיות.

הרשות הפלסטינית בראמללה דברה רק לאחרונה על האפשרות של "התנגדות" שקטה בגדה שתפרוץ ויחלו הפגנות, מחאה ומרי אזרחי ואולי אף חזרה לזריקת אבנים בדומה לאירועי פרוץ האינתיפאדה הראשונה אשר החלה ברמאללה לפני 16 שנה. כאשר החלה האינתיפאדה הראשונה לפני 20 שנה, לא הייתה שם רשות אשר נתמכת לחלוטין על כספי תרומות מהמערב ומפוקחת ע"י כוחות המשטרה והביטחון של הגנרל האמריקאי דייתון מבלי להזכיר אפילו את יחס ה- VIP לו זוכים שרי הרש"פ.

נשיא הרשות, עבאס זוכה כעת לאותה התייחסות לו זכה קודמו, יאסר ערפאת לאחר כישלון שיחות קמפ דיוויד כאשר סרב ללחצים האמריקאים לקבל את התיווך שהציע הנשיא ביל קלינטון, עם הבדל אחד מהותי, שהנשיא ערפאת יזם מייד עם שובו לחדש את המוקוומה (ההתנגדות) על ידי ייסודו של ארגון גדודי אל-אקצא וחיזוק הקשר עם תנועת חמאס והג'יאהד האסלאמי ושליחת שליחים ללבנון, איראן ואירופה בכדי לרכוש נשק. ערפאת שילם מחיר גבוה בשל הבחירה באופציה הזאת. הוא הוחרם ובודד וסיים כמו המרטירים שלו, סוף אשר לו ציפה וייחל.

אין אנו יודעים כמה זמן יצליח עבאס להחזיק בעמדותיו וסירובו לחדש את המשא ומתן ללא התנאי של הקפאה מוחלטת של ההתנחלויות, בשל הלחצים הגדולים בהרבה המופעלים עליו מצד מדינות ערב מאשר אלו המופעלים עליו מצד הממשל האמריקאי ובני בריתו האירופאים.

ניסיון העבר אף לימד אותנו כי הדרך בה בוחרת ממשלת ישראל לצאת ממשברים היא יציאה למלחמה שמטרתה שינוי מאזן הכוחות בשטח. מכניזם זה החל עם ההסלמה מול תנועת ההתנגדות בדרום לבנון בקיץ 1982 וכך גם פעל אהוד אולמרט בהתקפתו על רצועת עזה בניסיון לכפר על ההשפלה של הכישלון בדרום לבנון. יתכן וכך יפעל גם נתניהו במהלך השבועות הבאים או החודשים הבאים כאשר יצא למבצע צבאי נגד דרום לבנון או רצועת עזה. ישנה תמיכה ערבית ברורה לצעד זה, במיוחד לשליחת הטנקים הישראלים לרצועת עזה. אנו לא שומעים מדינה ערבית אחת מלבד סוריה הדורשת להסיר את המצור והחרם מעל רצועת עזה או נגד בניית גדר הפלדה בגבול עם הרצועה אשר יחנוק סופית מיליון וחצי פלסטינים. מדינות ערב נתנו לממשל המצרי אור ירוק לחיסולה של משטר חמאס. טרם ראינו מתקפה כזו של נשיא מצרים נגד חמאס כפי ששמענו בנאומו האחרון שנשא ב"יום השוטר" בקהיר. כמו כן ישנם מספר בכירים ואנשי פרלמנט מצרים אשר איימו בהריסתה של הרצועה בעקבות רצח החייל המצרי בגבול בין הרצועה ומצרים לפני 3 שבועות.

ככל הנראה ישנה תוכנית ערבית-ישראלית-אמריקאית שמטרתה סיום המצב הנוכחי ברצועת עזה (חיסול משטר חמאס) באמצעים צבאיים בשל כשלון הערוצים המדיניים (החרם והמצור) וזה אנו למדים מהגברת החנק על הרצועה ואי בנייה מחדש של 60 אלף יחידות דיור אשר נהרסו בעקבות התוקפנות הישראלית האחרונה. התוקפנות כלפי עזה לא תהיה פשוטה, משום שראינו כי התוקפנות האחרונה לא הביאה את לחיסולה של חמאס בעזה ולחיסול ההתנגדות העממית בקרב אזרחי הרצועה אלא תוצאותיה הפוכות לגמרי. העם הפלסטיני ימשיך בהתנגדות בכל הכוח כל עוד יחליטו הכוחות הישראלים להישאר ברצועת עזה לתקופה ארוכה יורת. השאלה האם נתניהו למד את השיעור או לא?!?

הפיוס הפלסטיני אפשרי יותר מאשר בעבר במיוחד אם עבאס ידבוק בעמדותיו לא לחדש את המו"מ כל עוד ישראל לא עומדת בתנאי ההקפאה וכל עוד החלטת הפתח לאפשר אינתיפאדה שקטה בגדה ולהסיר ידה לחלוטין מהמשא ומתן המגוחך ולשוב למדניות התנועה כבראשית, מדיניות אשר הביאה אותה לשלטון מלכתחילה. למעשה החלה הספירה לאחור לקראת הפיוס ואם לא החלה תתחיל בקרוב. רק להתנגדות שקטה ומיליטנטית תהיה השפעה אפקטיבית במציאות הנוכחית.

יום ראשון, 24 בינואר 2010

ראיון עם החוקר המדיני הלבנוני, אניס אל-נקאש

24.1.10
היעד הבא של חסן נסראללה: השמדתו של צה"ל

ההסלמה בין ישראל לתנועות המוקוומה (חמאס חזבאללה) מסוכנת יותר מהסלמת היחסים בין איראן והמערב


כהרגלי בקודש בחרתי לתרגם עבורכם ראיון מעניין שערך כתב העיתון הכוויתי, "אל-דאר" בטהראן עם החוקר המדיני הלבונוני המפורסם, אניס אל-נקאש. חשוב לציין שאני מביאה בפניכם את תרגום המאמר כפי שהוא נערך ע"י העיתון, ללא פרשנות שלי. אין החשיבות של המאמר היא האם דעתו נכונה או לא והאם הפרשנות של לרצף האירועים והסלמת היחסים בין ישראל וחזבאללה ובין ישראל לחמאס היא נכונה אלא חשיבותו של מאמר זה הוא בעמדתו של חוקר מדיני ואינטלקטואל לבנוני, ערבי נחשב. אין לי ספק כי ישאל כל ישראלי באשר הוא, מדינאי, עיתונאי, אזרח מהשורה לגבי פרשנותו לשתי המלחמוחת האחת עם חזבאללה (2006) והשנייה עם חמאס (2008) המילים תבוסה וכישלון של צה"ל לא יוזכרו ויחד עם זאת כאשר קוראים פרשנות ומחקרים של חוקרים ואינטלקטואלים ערבים רובם הגדול נוקטים בדעה דומה לזו שמציג נקאש בראיונו ולכן חשוב מאוד לדעת איך נתפסות שתי המלחמות האחרונות בין ישראל לתנועות המוקוומה בעיני העולם הערבי ומוסלמי (כמיליארד איש). ואילו פרטי הראיון:
לטענתו של נקאש סימן מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה כיעד למלחמה הבאה עם ישראל את השמדתו של צה"ל. נקאש הסביר כי בעבר מטרת תנועת ההתנגדות הייתה היכולת לעמוד איתן מול האויב ולשמור על רוח ההתנגדות העממית במהלך המלחמה ולהוכיח לאויב הציוני כי אין ביכולתו להשמיד את תנועת ההתנגדות ע"י מלחמה. חיזבאללה הוכיחה במלחמת תמוז (2006) כי היא לא איבדה את יכולת השבת האש נגד האויב וגרמה לאויב אבדות כבדות. נקאש הוסיף ואמר כי כעת המבחן של חזבאללה אינו עוד יכולת עמידתו מול צה"ל אלא כעת צה"ל יצטרך להשתמש בכוח גדול יותר וכי ביכולתה של חזבאללה להשיב בכוח אש גדול יותר. מטרת התנועה היא להרוס את צה"ל.


לדעתו של נקאש ההסלמה של ישראל בגבול עם לבנון מטרתה היא לא רק פסיכולוגית ותעמולתית אלא תוביל בסוף למבצע צבאי רחב, במיוחד לאור העובדה שהאויב (צה"ל) עורך תמרונים יום וליל בגבול בין ישראל ולבנון, וההצהרות של רוב הבכירים בישראל אשר קוראות למערכה נוספת מול חזבאללה שמטרתה חיסול סופי של התנועה. ישראל לא מעוניינת לחיות בסמוך לכוח התנגדות עממי, זה מפחיד ומסכל את תוכניותיה.


המהות הישראלית באזור הולכת ונחלשת. אין לשכוח שהמטרה של ישראל היא לא רק להגן על עצמה אלא על האינטרסים המערביים באזור. במידה והיא לא תצליח להגן על עצמה ועל האינטרסי םשל המערב היא תעמוד בפני בעיה קשה ותסיים את תפקידה באזור. אין יכולת לדעת בברור מתי יהיה המאבק המזויין הבא, אך, להערכתי הוא לא יתקיים בחודשיים שלושה הקרובים.


כאשר נשאל נקאש האם המטרה העיקרית של ההסלמה הישראלית היא תנועת ההתנגדות הפלסטינית או זאת הלבנונית ענה כי ראשית ישראל מעוניינת לחסל את תנועת ההתנגדות הפלסטינית, אך המחשבה מאחורי היציאה למלחמת לבנון ב-2006 הייתה כי הפסד חזבאללה יחליש את עמדתן של סוריה ואיראן ובאופן עקיף ישפיע על תנועת ההתנגדות הפלסטינית. אך כאשר הם נכשלו בלבנון ורצו לשפר את תדמיתם ואת יכולת ההרתעה שלהם הם עברו למבצע בעזה אשר חלשה יותר כאשר המחשבה הייתה שניצחון וחיסול המוקוומה בעזה תהיה מכה קשה לשאר תנועות המוקוומה אשר ייחלשו; אך גם הפעם נכשלו ולא הצליחו להחליש את כוחה של המוקוומה. מי שהחלה את המלחמה ומי שסיימה אותה הייתה ישראל כתוצאה מכישלונה. מכיוון שהבעיה לא נפתרה אזי ישראל יכולה לבחור באיזו חזית היא מעוניינת לפתוח שנית במלחמה; אך מלחמה יכולה להתחיל גם ביותר מחזית אחת.


כשנשאל נקאש מדוע ישראל ממשיכה במדיניות זאת למרות שנכשלה השיב כי, אמנם יש מספר מדינות המבינות שנעשו טעויות ומנסות לשנות את מדיניותן, אך לא ישראל, משום שקיומה תלוי בכך שכל מדינות האזור ידעו כי אין גבול לכוחה של ישראל ולכוח בו היא יכולה להשתמש והיא לא יכולה להרשות לעצמה להודות בכישלונה, משום שאם המוקוומה הצליחה לנצח את ישראל, אין הצדקה לקיומה. נקאש הסביר כי ההסלמה נגד תנועות ההתנגדות היא קריטית יותר מההסלמה המערבית נגד איראן, משום שארצות הברית והקהילה הבינ"ל לא מעוניינות בעימות צבאי עם איראן ולא בעימות אזורי נוסף אך ישראל לא יכולה לקבל את המצב כפי שהוא ולכן ההסלמה מול תנועות ההתנגדות היא יותר ממשית ומסוכנת.

יום רביעי, 20 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

20.1.10
העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"
1. שליח ארה"ב למזרח התיכון יוועד היום עם נשיא סוריה, אסד. מקור דיפלומטי סורי מסר כי נשיא סוריה, אסד יפגש היום עם שליח ארה"ב למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל בדמשק, מיד לאחר שישלים את פגישותיו בבירות עם ראש ממשלת לבנון, סעיד ח'רירי. זהו ביקורו השלישי של מיטשל בדמשק במהלך השנה האחרונה.
2. ממשלת לבנון נחושה לפרק את ארגון פתח אל-אינתפדיה הפלסטיני אשר פועל מתוך מחנות הפליטים הפלסטינים בלבנון מנשקו.

מחנות הפליטים הפלסטינים בלבנון הפכו להיות פצצה מתקתקת במדינה. ממשלת לבנון נחושה לפרק את הפליטים הפלסטינים מנישקם, מחוץ למחנות הפליטים. הממשלה הודיע כי ריבונותה על אדמותיה אינה נושא אשר נתון למשא ומתן. שר התקשורת הלבנוני, טארק מתרי הודיע בסיום ישיבת הממשלה אמש (19.1) כי השימוש בנשק ע"י הפליטים הפלסטינים מחוץ למחנות מהווה סכנה לבטחון המדינה. מזכ"ל תנועת פתח אל-אינתפאדיה (אשר פועלת בתוך מחנות הפליטים בלבנון), סעיד מוסא (אבו-מוסא) אשר מקורב לדמשק הודיע ביום א' (17.1) על סירובה של התנועה להתפרק מנשקה. לטענתו כל עוד נמשך המאבק באוייב הציוני לא תתפרק התנועה מנשקה. לתנועת פתח אל-אינתפאדיה מפקדה אחת בדמשק ומפקדה צבאית באזור הבקאע (בגבול המזרחי בין לבנון וסוריה) מפקדת התנועה נמצאת בסמוך למפקדה של החזית העממית בראשות אחמד ג'יבריל. בעת ביקורו האחרון של ראש ממשלת לבנון, סעיד ח'רירי בדמשק העלה את הסוגיה בפני הנשיא אסד. עד היום היה הסכם בין ממשלת לבנון וראשי הפלגים הפלסטינים כי משום שצבא לבנון לא נכנס לתוך מחנות הפליטים הותר לפלגים הפלסטינים להחזיק בנשק בתוך המחנות הפלגים חורגים מההסכם ומתנהגים כמליציות חמושות לכל דבר.

העיתון הכוויתי "אל-דאר"

3. מצרים: דחיית ביקורו של ראש ממשלת תורכיה, ארדואן בעזה. ישנה הסכמה בין מצרים ותורכיה כי יש לדחות את הגעתו של ראש ממשלת תורכיה לרצועת עזה, שהייתה אמורה להתקיים במהלך שבוע הבא, למועד מאוחר יותר כאשר ירגעו הרוחות בגבול בין מצרים ורצועת עזה. התורכים יידעו את נשיא הרשות, אבו-מאזן בנוגע לכוונת הביקור בעזה במהלך ביקורו של עבאס באנקרה בשבוע שעבר.

יום שלישי, 19 בינואר 2010

מצרים VS סעודיה, סוריה וכווית בנוגע למפגש רשמי בקהיר בין עבאס ומשעל

19.1.10
העיתון הפלסטיני "אל-מנאר" והעיתון הכוויתי "אל-ג'רידה"
העולם הערבי כמרקחה
בעוד סעודיה, כווית וסוריה מנסות לכנס פסגה פיוס בין עבאס ומשעל מצרים מסרבת לקבל את משעל בקהיר טרם חתימתו על ההסכם כפי שהוא וללא שינויים

במהלך השבועיים האחרונים נעשים מאמצים קדחתניים ע"י סעודיה, כווית וסוריה במידה לכנס פסגה בקהיר ובה יגושרו הפערים בין חמאס ופת"ח וייחתם הסכם הפיוס בין כל הפלגים הפלסטינים. מנהיגי ערב הבהירו לאמריקאים כי חתימת הסכם הפיוס בין חמאס ופתח לא תפגע במאמצי התיווך האמריקאים לחידוש המשא ומתן בין ישראל והרשות. מקור דיפלומטי ערבי בכיר מסר כי בתקופה האחרונה הופעלו לחצים כבדים מצד ארצות הברית במטרה לסכל את מאצמי התיווך. הסעודים - הסורים והכוויתים החלו בהכנות לקראת קיום פגישה בין מנהיגי הפלגים בקהיר בראשית חודש פברואר תחת חסות מצרית ובהשתתפותן של סעודיה, כווית, סוריה, ירדן, לוב וקטאר. כחלק מהמאצים לשכנע את המצרים להסכים למפגש כזה יגיע שר החוץ הסעודי לביקור רשמי בדמשק ושר החוץ הסורי, מועלם יגיע לביקור רשמי בקהיר. העיתון הכוויתי לעומת זאת מדווח כי מצרים הבהירה לכווית וסעודיה כי אינה מוכנה לקבל את משעל בקהיר לפני שיחתום על הסכם הפיוס כפי שהוא ללא שינוי. במהלך סבב ביקוריו האחרון של משעל במספר מדינות ערביות, ביקש משעל מכווית וסעודיה לנסות ולתווך בין חמאס ומצרים לאור הסלמת היחסים, לאור תקרית הריגתו של קצין מצרי בגבול עזה ע"י אש פלסטינית שנורתה מהרצועה.

כמה הערות ומחשבות

ישנן מספר סוגיות שכדאי לציין מבלי שאוכל לומר בפה מלא שהתגבשה בדעתי תמונה מלאה לגבי המתרחש.

א. ידוע כי לא יחתם אף הסכם בין הפלגים הפלסטינים טרם סיום עסקת חילופי השבויים בין ישראל וחמאס.

ב. עסקת חילופי השבויים, ככל הנראה תקועה בשל אי הסכמה לגבי שחרורם של מספר דמויות מפתח. מידיעות לפי עיתון "פלסטין" שמתפרסם ברצועה נאמר שבמהלך השבוע תגיע שום משלחת רמת דרג מצרית בכדי לראות כיצד ניתן לגשר על הפערים שנותרו.

ג. ארצות הברית וישראל אינן מעוניינות בחתימת הסכם פיוס בין פתח וחמאס.

ד. חמאס שברה את הכלים ואינה מוכנה לחתום על טיוטת הפיוס של מצרים ללא מספר שינויים שהתנועה דורשת.

ה. גם בתוך חמאס ישנו פיצול בין חמאס עזה (הנייה) לבין חמאס דמשק (משעל)

ו. מאז אי חתימת הסכם הפיוס שהיה אמור להחתם בחודש אוקטובר 2009 לאחר עיד אל-אדחה מנסות סעודיה, כווית וסוריה לנסות ולמצוא פתרון. מצרים מתנה פסגה בין עבאס ומשעל בקהיר אך ורק במידה וחמאס תחתום על ההסכם כפי שהוא וללא שינויים. בעוד מדינות ערב מנסות לשכנע את מצרים לאפשר כינוס שבו יופעל לחץ ערבי על שני הצדדים לחתום במהלך הכינוס על הטיוטא.

ז. מצרים החליטה לבנות גדר פלדה שתפריד בין רצועת עזה ומצרים בשביל למנוע הברחות של נשק וכניסת מחבלים דרך הגבול המשותף.

המגמות הן סותרות והשטח תוסס ואין פתרון באופק כי הפערים מאוד גדולים. ראינו מה קרה כאשר ניסו לכפות הסכם בין חמאס ופתח במכה בשנת 2007 ההסכם נחתם בפברואר וביוני אותה שנה חמאס עשתה הפיכה צבאית בעזה והרשות התפצלה לשתיים. נצטרך להמשיך ולעקוב ולהיות ערנים לפרטים הקטנים שהולכים ומצטברים.

יום שני, 18 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

18.1.10
העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"
1. מובארכ: "כל השמועות בנוגע לשינויים שמצרים מכניסה לטיוטת יוזמת הפיוס בין פת"ח וחמאס הן שקר וכזב". במהלך ישיבה פרלמנטרית במצרים התפרצו כ- 150 חברי פרלמנט ממפלגת השלטון ויצאו בהאשמות חמורות וכבדות כנגד הפלסטינים ואמרו כי בפני חמאס קיימות שתי אופציות, האחת שימסרו את שמו של האיש אשר הרג את החייל המצרי או לעמוד בפני מבצע צבאי למיגור המליציות בעזה.

2. הסלמה ביחסים בין איראן וסעודיה. איראן החליטה לא לאפשר יותר לאזרחיה לערוך את העומרא (העליה לרגל למכה במהלך השנה ולא בתקופת החג') בסעודיה.

3. ראש ממשלת תורכיה ונשיא תורכיה סרבו להפגש עם שר הבטחון של ישראל. רוה"מ תורכיה, ארדואן ונשיא תורכיה, גול סירבו להפגש עם שר הביטחון, אהוד ברק בעת ביקורו אמש באנקרה. ברק נועד עם שר ההגנה התורכי, ווג'די גונול, שר החוץ התורכי, אחמד דאוד אוגולו והרמטכ"ל התורכי, אלכר בושבוג.

העיתון הסעודי "עוכז"
4. תיאומים אסטרטגים בין סעודיה ותורכיה. ראש ממשלת תורכיה, ארדואן הגיע היום לשיחות תיאום אסטרטגיות בריאד ונועד עם המלך הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז. תורכיה וסעודיה מעוניינות להגביר את המאמצים והתיאומים האסטרטגים בכדי למנוע מגורמים חיצוניים (גם איראן אך גם ארצות הברית) להיות מעורבים בכל הנוגע לסכסוך הישראלי פלסטיני ופיוס הבין פלסטיני. עד כה הלחץ של איראן מצד אחד על חמאס הכשילה את החתימה על ההסכם ואי הלחץ (לטענתם של מדינות ערב) האמריקאי מהצד השני על ישראל מכשילים את המאמצים האזוריים לנסות ולייצב את האזור שכמו אבק שריפה על סף התלקחות כוללת. ולכן הגיע רוה"מ תורכיה לשיחות תיאום בריאד.

העיתון הפלסטיני "פלסטין"
5. התיווך הכוויתי בין פתח וחמאס. סגנו של ח'אלד משעל, מוסא אבו מרזוק חשף אמש כי ישנם מאמצים כוויתים לפיוס בין פת"ח וחמאס (לאחר הכשלון המצרי והסעודי) אך עוד מוקדם מידי לדבר על כך ורק במהלך הימים הקרובים נראה אם מאמצים אלו ישאו פרי. בנוגע להודעת שר החוץ הכוויתי ד"ר מוחמד אל-צאבח בדבר תיאום פגישה בין נשיא הרשות, אבו-מאזן וראש הזרוע המדינית של חמאס, ח'אלד משעל בקהיר בעוד מספר ימים השיב מרזוק: "אני לא מעוניין לאשר או להכחיש את דבריו".

יום רביעי, 6 בינואר 2010

קטעים מתוך ראיון שהעניק נשיא הרשות, אבו-מאזן בעת ביקורו בכווית

6.1.10
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"
עבאס: זכותה המלאה של מצרים לבנות גדר פלדה... קהיר היא המתווכת ביוזמת הפיוס ולכן החתימה על ההסכם תהיה אך ורק בקהיר..... לחמאס עדיין ישנם הסתייגויות.... אין עדיין ערבויות מצד מצרים ליישום ההסכם.... אין בכוונתי להגיש את מועמדותי לנשיאות הרשות פעם נוספת...

במהלך ביקורו של נשיא הרשות, אבו-מאזן בכווית אמר כי מצרים היא זאת האחראית על הסכם הפיוס הפלסטיני. עבאס הדגיש את מאמציה של מצרים כלפי הבעיה הפלסטינית כאשר הוא מתאר מאמצים אלו כחשובים מאוד.


עבאס ציין כי גדר הפלדה שמצרים בונה בגבולה עם רצועת עזה הוא צעד שכל מדינה ריבונית יכולה לנקוט בו, צעד זה לא מפסיק את התמיכה והסיוע המצרי לעם הפלסטיני.


כשנשאל מדוע נבחרה דווקא מצרים להיות האחראית על יוזמת הפיוס הבהיר עבאס כי מצרים היא אחת המדינות הערביות הגדולות והחשובות ביותר והיא שכנה לפלסטין וביכולתה לדאוג ליישום היוזמה בעודו מציין כי הוא מוכן לחתום באופן מידי על היוזמה המצרית, אך חמאס היא זאת אשר לה הסתייגויות.


עבאס הוסיף ואמר כי ישנם לחצים מכיוונים שונים לא לחתום על יוזמת הפיוס עם חמאס או לערוך פיסגה ערבית בדמשק ושם ייחתם ההסכם אך "אנו לא נכנעים ללחצים אלו, אנו ממשיכים בדרכנו אנו". עבאס אישר את דבריו של ח'אלד משעל בנוגע לנכונותו לחתום על היוזמה, אך בתנאי שההסתייגויות של התנועה יוכנסו למסמך. עבאס הבהיר כי תמיד יהיו הערות והסתייגויות "אם נמשיך ככה מי יודע מתי יהיה להן סוף". המסמך המצרי הוא המסמך הסופי וברור לכל כי החתימה תהיה בקהיר משום שהיא זאת שהכינה את היוזמה וביכולתה לדאוג ליישומה.


בנוגע לידיעות כי חמאס לא מעוניינת לחתום על היוזמה או לפחות לא לחתום עליה עד הבחירות הבאות, חשף עבאס כי אין עדיין ערבויות ליישום היוזמה אבל על המדינה הנותנת חסות, לספק את ערבויות אלו, "משום שראינו מה חמאס עשתה אחרי הסכמי מכה".


הבחירה שלנו היא בשלום "אין אנו מעוניינים במלחמה ואנו רואים באופציית השלום כבחירה היחידה עבורנו".


עבאס שב והדגיש כי חידוש המשא ומתן מחייב את הפסקת הבנייה בהתנחלויות, חזרה לגבולות 67', וציין כי הרשות לא הציבה תנאים מוקדמים אך דרשה ליישם את מפת הדרכים.


ובנוגע לשאלה על כך שלא יגיש את מועמדותו פעם נוספת הדגיש עבאס כי לא יגיש את מועמדותו לנשיאות בקדנציה הבאה וציין כי ישנם לחצים אמריקאים ובינ"ל עליו לנטוש את רעיון הפרישה אך הוא נחוש בעמדתו ובטוח כי זה הצעד הנכון וכעת הדרך פתוחה לכל פלסטיני שיחפוץ להגיש את מועמדותו.

יום שלישי, 5 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

5.1.10
העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"

השר הפלסטיני לענייני ווקף (ההקדשים המוסלמים) תומך בבניית גדר הפלדה .... ומלחמת פתוות סביב שאלה בניית הגדר עם רצועת עזה.


המלחמה התעמולתית/דתית/מדינית סביב בניית גדר הפלדה בין מצרים ורצועת עזה ממשיכה בכל הכוח. לאחר סדרת הפתוות הרואות בבניית גדר הפלדה עברה על חוק השריעה. כנגד הפתוות יצא אמש השר הפלסטיני לענייני ווקף, מחמוד אל-באש כי זו זכותה המלאה של מצרים לבנות גדר פלדה עם רצועת עזה וכי החוק מרשה לה לעשות צעדים בכדי להגן על ריבוניותה, אדמותיה וגבולותיה וכי התקפת הפתוות בחודש האחרון הוזמנה על ידי חמאס ומטרתן מדינית.
העיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"
משעל הודיע כי: "אני מוכן להפגש עם אבו-מאזן בכדי להחליט יחדיו על תאריך לחתימת הסכם הפיוס שיערך בקהיר"
בעת ביקורו בסעודיה נועד ראש הזרוע המדינית של חמאס, ח'אלד משעל עם מזכ"ל ארגון המדינות המוסלמיות(OIC), פרופ' אכמל אל-דין אחסן אוגולו במשרדו בג'דה. בסיומה של הפגישה הבהיר משעל כי ישמח לשבת עם אבו-מאזן בקהיר ולהסכים יחדיו על תאריך חתימת הסכם הפיוס. משעל הסביר כי לחמאס כין בעיה עם מצרים ועם היוזמה אך יש צורך להכניס בה שינויים קלים. הוא הדגיש את חשיבות תפקידה של סעודיה והמאמצים התורכים. כשנשאל על יחסי התנועה עם מצרים ועל בניית הגדר אמר כי "יחסנו עם מצרים חזקים וכי זכותה של מצרים לשמור על בטחונה אך אנו מקווים כי מצרים תשקול שנית את בניית החומה אשר מהדקת את החרם על רצועת עזה.

יום שני, 4 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

4.1.10
העיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט", אתר האינטרנט "אל-ג'אזירה"

ח'אלד משעל מריאד: חמאס אינה עומדת לצד איראן בתמיכתה במורדים החות'יים בצפון תימן ..... חתימת הסכם הפיוס בין פת"ח וחמאס נמצא בשלב האחרון לקראת חתימתו

כעת נחשפות שתי הסיבות העיקריות להגעתו של ראש הזרוע המדינית של חמאס, ח'אלד משעל לביקור רשמי בריאד. הסיבה הראשונה והקריטית היא הטענות כי חמאס עומדת לצד איראן ומסייעת לכוחות החות'יים בצפון תימן במחמתם בשלטון התימני ובכוחות הסעודיים. הסיבה השנייה היא שללא מוכנות חמאס דמשק לחתום על עסקת חילופי האסירים ולחתום על הסכם הפיוס עם פת"ח לא ניתן יהיה לחדש את השיחות בין ישראל והפלסטינים נקודה שקריטית כעת עבור האמריקאים, המצרים והסעודים. במהלך מסיבת העיתונאים אמר משעל כי חמאס אמנם בקשרים מעולים עם איראן בכל הנוגע במצב העם הפלסטיני אך בטחון מדינות ערב הוא מעל הכל ואין לסכן אותו ובכל הנוגע לעולם הערבי חמאס תמיד תעמוד בקו אחד עם מדינות ערב. בנוגע להסכם הפיוס הבהיר משעל כי חמאס לא ביקשה להעביר את חתימת הסכם הפיוס ממצרים וכי לתיווך המצרי אין תחליף אך הוא מברך על המעורבות הסורית והסעודית ובמידה ומצרים תסכים להכניס את השינויים הנדרשים חמאס תחתום על ההסכם עוד באותו היום. ובנוגע להסכם חילופי השבויים אמר משעל שישראל על כל צעד שהיא עושה קדימה היא לוקחת שני צעדים אחורה.


סוכנות הידיעות הכוויתית
המאמצים הדיפלומטים הערביים עולים מדרגה
מלך ירדן, עבדאללה ה-2 הגיע היום לשארם א-שיח' להוועדות עם נשיא מצרים, מובארכי, מיד עם סיום הפגישה בין נשיא הרשות, עבאס ומובארכ ולפני הגעתו מחר (5.1) לריאד להוועדות עם מלך סעודיה, עבדאללה בן עבד אל-עזיז. במקביל עם סיום הפגישה בין שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל עם ראש הזרוע המדינית של חמאס, משעל הגיע שר החוץ הסעודי לכווית, שם נועד עם אמיר כווית, שיח' צבאח אל-אחמד. מסעות הדילוגים מהווים הכנה לקראת אותה פיסגה מיוחלת בקהיר בין ישראל והפלסטינים בה יוכרז חידוש המשא ומתן. כמו כן יגיע מחר (5.1) נשיא הרשות,עבאס לביקור רשמי בכווית ויוועד עם אמיר כווית וב- 7.1 יגיעו שר החוץ המצרי, אבו אל-ע'ייט וראש שירותי המודיעין במצרים, עומר סולימאן לביקור רשמי בלונדון ומשם יגיעו ב- 8.1 לביקור רשמי בוושינגטון.

מחאה דתית נגד בניית גדר הפלדה בגבול בין מצרים ועזה

4.1.10
מתוך העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"

הסלמת ההפגנות נגד בניית גדר הפלדה ע"י מצרים ושריפת תמונותיו של נשיא מצרים, מובארכ מול שגרירויות מצרים בירדן ובלבנון.... פתוות דתיות, קללות, שירים וגידופים דתיים והאשמת הממשל בהוצאת שם רע לאומה המצרית.....

גלי המחאה בעולם הערבי הולכים וגדלים וגם הממשל הירדני וגם זה הלבנוני נאלצו אמש לסגור את הרחובות המובילים לשגרירויות המצריות במדינותיהן משום שמפגינים רבים התגודדו סביב השגרירויות ושרפו את תמונותיו של נשיא מצרים, מובארכ. בנוסף להתעוררות הרחוב ולתנועות לזכויות האדם החל במהלך החודש האחרון גל של פתוות לשטוף את מצרים. אמש פירסם ד"ר יוסף אל-אחמד העומד בראש מח' השריעה של אוניברסיטת האמאם מוחמד בן סעוד בערב הסעודית פתווה אשר אוסרת את בניית הגדר אשר לטענתו אחראית לעשיקתם, חניקתם והרעבתם של אזרחי עזה המוסלמים. פתווה זו היא למעשה התגובה הדתית הראשונה מצד סעודיה כלפי הגדר. ד"ר אחמד פרסם את הפתווה באתר "נור אל-אסלאם" (אש האסלאם) תחת הכותרת: "משטר גדר הפלדה המצרי להשמדת מנהרות עזה". פתווה זו היא הרביעית במספר, כאשר הפתווה הראשונה הונפקה ע"י שיח' יוסף אל-קרדאווי, ראש איחוד העולמא המוסלמיים העולמי. הפתווה השנייה הונפקה ע"י השיח' עבד אל-מג'ד אל-זנדני נשיא אוניברסיטת אל-אימאן (האמונה) בתימן ולאחר פתוות 25 מבכירי הפסיקה המוסלמית הסונית של אוניברסיטת אל-אזהר בקהיר.

הערות

1. ככל הנראה, בשל אי התנגדות מדינית או צבאית למהלך המצרי: בניית חומת פלדה בין מצרים לעזה (כאשר ישראל בנתה את החומה בגדה המערבית היא נקראה בפי כל מדינות ערב "הגדר הגזענית") המלחמה התעמולתית נגד המשטר המצרי עבר לערוצים הדתיים. מנהיגי מדינות ערב אשר חרדים ליציבות משטרם, אם בסעודיה, כווית, בחריין, מצרים, ירדן ולבנון מהדקים את המעגל הבטחוני סביבם ונוקטים בסדרה של פעולות צבאיות שטרם נראו לאחרונה באיזורנו. כפי שאנו עדים למלחמה של הסעודים נגד המורדים החות'יים המוסלמים בצפון תימן. גלי מעצרים נרחבים בכווית, בחריין, ירדן ומצרים ובניית גדר הפלדה בין מצרים ועזה. ברמה של ראשי המדינות נראית תמיכה מוחלטת בעצמאותה של מצרים לשמור על רבוניותה ועל שטחיה. מכיוון שלא נשמעים קולות מצד האינטלקטואלים הערבים היוצאים נגד מדיניות זאת כל שנותר כעת הוא לזרוע הדתית במדינות ערב "לצאת חוצץ" נגד גדר ההפרדה ולהוציא פתוות דתיות האוסרות את בנייתה.

2. יש לשים לב לגובה הלהבות והמחאה נגד משטרו של מובארכ. אני מעריכה שמאז המלחמה של ישראל בעזה והתמיכה לה זכתה ישראל מצד מצרים ושאר מדינות ערב ה"מתונות" לא נראה מחאה כזו אישית נגד נשיא מצרים. ניצני השנאה החלו בהפגנות הענק אשר הראו בטהראן בדצמבר 2008 מיד עם תם המלחמה, הפגנות בהן קראו המפגינים לרצוח את נשיא מצרים, חוסני מובארכ. בהפגנת הסטודנטים יצא מחאה על "הפשעים של המשטר הציוני בעזה ושיתוף הפעולה של מצרים עם הלחץ על העם הפלסטיני". בהפגנה, שהתקיימה מול הלשכה לייצוג האינטרסים של מצרים בטהרן, נשאו הסטודנטים שלטים המהללים את חאלד איסלאמבולי, רוצחו של אנואר סאדאת, וכן שלטים נגד נשיא מצרים הנוכחי, חוסני מובארכ. בין השלטים שהונפו: "מוות למובארכ", "מובארק בוגד בעולם האיסלאם", ו"להרוג את פרעה מובארק". השבוע אנו זוכים לראות שוב איך הלהבות מתגברות ותמונותיו של מובארכ עולות בלהבות. במהלך שנת 2009 נתפסה חולייה (של חזבאללה) במצרים שהייתה אמורה להתנקש בחייו של מובארכ. החולייה נתפסה וטרם נערך עבור חבריה משפט.

3. מאז הרצחו של נשיא מצרים, סאדאת , בעקבות חתימת הסכם השלום עם ישראל לא נראו כאלה גלי מחאה נגד נשיא מכהן ברחבי מדינות ערב. כולי תקווה שגם את הניסיון הבא (שלערכתי זה רק עניין של זמן עד שיקרה) יצליח מנגנון הביטחון והמודיעין של מצרים לסכל.

יום ראשון, 3 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

3.1.10
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע" והעיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"
שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל כינה את התנהגותה של ישראל מול הקהילה הבינ"ל "התנהגות של ילד מפונק"


במהלך מסיבת עיתונאים משותפת אשר ערכו שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל ושר החוץ התורכי, אחמד דאוד אוגולו הבהיר שר החוץ הסעודי כי אי הפעלת לחץ בינ"ל על ישראל לחדש את המשא ומתן לשלום עם הפלסטינים מאפשרת לישראל להתנהג כ"ילד מפונק". אל פייסל ציין כי לא ניתן יהיה להגיע להסדר לאור היחד המועדף לו זוכה ישראל והוסיף כי "ישראל הפכה ל"ילד מפונק" בשל יחס זה מצד הקהילה הבינ"ל". השר הסעודי קרא לעצירת הרחבת מפעל ההתיישבות בכדי לאפשר את חידוש המשא ומתן. שר החוץ התורכי אמר מצידו כי "יש צורך להקפיא את ההתנחלויות בשטחים הכבושים בכלל ובמזרח ירושלים בפרט".

העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"


אסמעיל הנייה מכחיש כי חמאס דרשה לחתום על הסכם הפיוס במקום חילופי לקהיר



אמש (2.1.10) התקיף ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה את הרשות הפלסטינית ותנועת פת"ח כאשר הוא הכחיש כי תנועת חמאס ביקשה לחתום על הסכם הפיוס מחוץ למצרים (במדינה אחרת) הנייה האשים את הרש"פ כי היא מנסה לחבל במאמצים וכי היא שותפה לקונספירציה לחסל את חמאס וממשלתה. הנייה הבהיר כי חמאס לא ביקשה למצוא מקום אחר לחתום על ההסכם כפי שהיא גם לא ביקשה לדחות את הבחירות ב-10 שנים כפי שאמר נשיא הרשות, אבו-מאזן. הנייה אמר כי תנועתו מוכנה לחתום על הסכם הפיוס בקהיר באופן מידי בתנאי שיוכנסו בו השינויים הנדרשים, לא רק שינויים קוסמטיים אלא שינוי מבנה הממשל.

מתוך העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"

הדיפלומטיה הערבית מגבירה את הקצב - בעוד הסעודים נפגשים עם נשיא הרשות וראש הזרוע המדינית של חמאס המצרים נפגשים עם נשיא הרשות ועם ראש ממשלת ישראל


בעוד ח'אלד משעל, ראש הזרוע המדינית של חמאס הגיע היום לסעודיה ונועד עם שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל, כחלק מהמאצים הסעודים לשכנע את חמאס לחתום על יוזמת הפיוס. אבו מאזן, נשיא הרשות הגיע לביקור חשאי בירדן לפגישה עם המלך הירדני, עבדאללה ה-2, אך טרם הפגישה עם המלך נועד בעמאן עם השליח האמריקאי המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל אשר העביר לנשיא הרש"פ מכתב מנשיא ארצות הברית בנוגע ליוזמה המצרית ולועידה המיוחלת בסוף חודש ינואר בקהיר אשר תכריז על חידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים . מיד עם סיום סבב הפגישות בירדן הגיע אבו-מאזן לביקור רשמי בשארם א-שיח' ונועד עם נשיא מצרים, מובארכ.

יום שישי, 1 בינואר 2010

חדשות חדשות חדשות

1.1.10
העיתון המצרי "אל-מסרי אל-יום" והעיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"

שיח' אל-אזהר, טנטאווי הנפיק פתוואה המעניקה גיבוי מלא לממשלת מצרים בנוגע לבניית גדר הפלדה עם עזה בה נאמר הבנייה מותרת על ידי השרעיה (החוק הדתי)

איגוד חוקרי האסלאם בראשותו של שיח' אל-אזהר מעניקה תמיכה רשמית לעמדת ממשלת מצרים בנוגע לבניית גדר הפלדה עם רצועת עזה שמטרתה מניעת הברחות. הפתווה הונפקה לאחר שנשמעו קולות במצרים (מצד אחד מבכירי העולמא במצרים, שיח' יוסף אל-קרדאווי) אשר כינו את הגדר צעד הנוגד את השריעה וכי מטרת הבנייה היא הידוק החרם והסגר על רצועת עזה. בהודעת האיגוד נאמר כי האיגוד תומך בבניית הגדר בגבול עם האדמות הפלסטיניות . ההודעה פורסמה לאחר שכ-25 חברי האיגוד ערכו התכנסות בראשותו של שיח' אל-אזהר, מוחמד סיד טנטאווי והסכימו כי זאת זכות המדינה לריבונות על אדמותיה, על גבולותיה ועל זכויותיה. בהודעה נאמר כי "זאת זכותה, עפ"י חוק השריעה של מצרים להניח מחסומים אשר יחסמו את המנהרות הקיימות תחת אדמותיה אשר דרכם מבריחים סמים ודברים נוספים אשר יכולים לאיים ולזעזע את יציבותה והאינטרסים של מצרים".