יום רביעי, 30 בדצמבר 2009

מאמצים אמריקאים, אירופאים וערבים נרחבים לחידוש המשא ומתן בין ישראל והרשות הפלסטינית

30.12.09

מסתמנת פסגה בקהיר לקראת סוף חודש ינואר בלחץ אמריקאי ובהשתתפותם של שרי החוץ של הקוורטט, מזכ"ל האו"ם ושרי חוץ של מספר מדינות ערביות מתונות


בפסגה יכריזו על חידוש המשא ומתן הישיר בין ישראל והפלסטינים - לא עוד צעדים הדרגתיים (מפת הדרכים) אלא הפתרון הסופי (אנאפוליס)















במהלך החודש האחרון, מעלים כמעט כל העיתונים הערבים השארות בנוגע למאמצים הנרחבים של האמריקאים בעידודם של שני מנהיגי העולם הערבי, מלך סעודיה, עבדאללה בן עבד אל-עזיז ונשיא מצרים, מובארכ לחדש את המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים במטרה להקים מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67' ושבירתה תהיה ירושלים המזרחית. בעוד סעודיה פועלת בגזרה הדיפלומטית מול סוריה, לבנון ותימן מצרים פועלת מול ישראל, הפלסטינים ומדינות המפרץ (בעוד תורכיה מנסה לסייע לאמריקאים בכל הנוגע לאיראן). לא רק שהאמריקאים שוקעים מעל הראש בעיראק ואפגניסטאן כעת נוספה להם גזרה נוספת והיא תימן. אמנם שנת 2009 הייתה השנה הכי שקטה בגבול בין ישראל והפלסטינים ובין ישראל ולבנון אך אף אחד אינו משלה את עצמו שהשקט המדומה הזה ימשך. לא בכדי אמר ראש השב"כ, יובל דיסקין כי זה רק עניין של זמן עד האינתיפאדה השלישית (לטענתו אין עדיין הנהגה כריזמטית ואקטיבית שתוציא לפועל כזאת התארגנות עממית).


סעודיה שעסוקה בהדיפת כוחות האופוזיציה התימניים (החות'יים) המאומנים על ידי אל-קאעידה וממומנים על ידי איראן מלחדור לתוך סעודיה בכדי שאירועי אפגניסטאן-פקיסטאן לא יחזרו על עצמם בסעודיה ומקורות הנפט והשלטון לא יסוכנו על ידי ארגוני הג'יאהד של אל-קאעידה ומצרים שעסוקה מצד אחד בגבול עם סודאן ובניית חומת פלדה בגבול עם עזה מעוניינות להתניע כמה שיותר מהר תהליך השלום. הפחד הגדול מהתחזקותה של חמא"ס בגדה המערבית (כן אני יודעת שרבים וטובים טוענים כי ישראל לא תיתן לחמא"ס להשתלט על הגדה המערבית - אבל היו מקרים מעולם ודעתי היא כי במידה ומצרים תמשיך את בניית החומה בדרום הרצועה כל הלחץ של חמאס בעזה חייב יהיה להתנקז לשני הערוצים הנותרים: ישראל והגדה המערבית) ולכן ישנו לחץ מאסיבי על הממשל האמריקאי לעמוד בהתחייבויותיו ולהפעיל את כל יהבו בכל הקשור לתהליך השלום בין ישראל והפלסטינים.


השבוע אנו עדים לשתי פגישות מדיניות חשובות שהתקיימו באותו היום ועסקו בדיוק באותם נושאים: האחד הפגישה בין אבו-מאזן, נשיא הרשות ומלך סעודיה, עבדאללה והפגישה השנייה, בין ראש ממשלת ישראל, נתניהו וראש ונשיא מצרים, מובארכ. בשתי הפגישות היו הנושאים הבאים על סדר היום:

א. עסקת חילופי השבויים בין ישראל וחמא"ס.

ב. היוזמה המצרית - הפיוס בין פת"ח וחמא"ס.

ג. חידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים.

ד. הבחירות ברשות הפלסטינית ה. בניית הגדר המצרית בדרום רצועת עזה והקלת הסגר על עזה מצד ישראל.

הידיעות שיצאו לתקשורת אינן רבות אך מה שניתן להבין מהן הוא:

א. ישנה כוונה לכנס פסגה בינ"ל בקהיר בין ישראל והפלסטינים בה יכריזו הצדדים על חידוש המשא ומתן לקראת פתרון סופי.

ב. שר החוץ המצרי הודיע כי הפגישה בין נתניהו ומובארכ הייתה חיובית וכי נתניהו מוכן לעשות היום יותר ויתורים מאשר הסכים לעשות בעבר.

ג. גם המצרים וגם הסעודים ממשיכים להכריז כי השיחות לא יוכלו להתחדש במידה ולא תהיה הקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות כולל בירושלים.

ד. המצרים דורשים מהאמריקאים ערבויות כתובות על כך שהשיחות ידונו בפתרון הסופי - הקמת מדינה פלסטינית בגבולות 67' ותכלול את סוגיית ירושלים. לא עוד שלבים הדרגתיים (אוסלו, מפת הדרכים).

ה. השליח האמריקאי המיוחד למזרח התיכון יגיע לסבב נוסף באזור בשבוע הראשון של חודש ינואר.

ו. נשיא מצרים, מובארכ וראש שירותי המודיעין המצרים, עומר סולימאן יגיעו לביקור רשמי בלונדון ב- 7.1 ומשם לביקור רשמי בוושינגטון ב- 8.1


* כמובן שכל זה יתכן רק במידה ותושלם עסקת חילופי השבויים בין חמא"ס וישראל, משום שלא יהיה הקלות על עזה ולא יהיו שיחות פיוס, או כל ממשלת אחדות במידה ונושא זה יסתיים.

יום שלישי, 29 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

29.12.09
העיתון הפלסטיני "אל-מנאר"

כינוס פסגה בינ"ל בהוראת ארה"ב בקהיר, במטרה להכריז על חידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים

מקור אמריקאי בכיר מסר כי במהלך החודשים האחרונים ישנם מאמצים אמריקאים נרחבים לחידוש המשא ומתן במזרח התיכון, שאת תוצאותיהם נזכה לראות בשבועות הקרובים. שרת החוץ האמריקאית, קלינטון תציע בפני הקוורטט כינוס פסגה בהשתתפות שרי החוץ של הקוורטט, מזכ"ל האו"מ ושרי חוץ ערבים של מספר מדינות ערביות אשר יתקיים במהלך חודש ינואר 2010 בקהיר בכדי לכריז באופן רשמי על חידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים.

יום שני, 28 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

28.12.09
אתר האינטרנט "אל-ג'אזירה"
ראש איחוד העולמא (חכמי הדת) המוסלמיים, שיח' יוסף אל-קרדאווי: הגדר המצרית אסורה על פי חוק האיסלאם

שיח' קרדאווי קרא למצרים להפסיק לאלתר את בניית גדר הפלדה לאורך הגבול בין מצרים ורצועת עזה, כאשר הוא מכנה את הבנייה "עבודה אסורה עפ"י חוק האיסלאם". קרדאווי ציין כי נכון שמצרים מדינה חופשית וזכותה לשמור על ריבונותה בכל שטחיה אך אין היא חופשית לסייע בהרג בני עמה ואחייה ושכניה הפלסטינים בעודו מדגיש כי אקט זה נוגד את הלאומיות הערבית והאיסלאמית ברוח האחים המוסלמים וכמו כן אקט הנוגד כל גישה אנושית.

הנייה: אין אופציה אחרת מלבד פיוס לאומי



ראש ממשלת חמאס, אסמעיל הנייה קרא ביום השנה למלחמה נגד עזה לתנועת הפת"ח להמשיך ולדבוק בשיחות הפיוס בין 2 הצדדים וקרא למצרים להפסיק לאלתר את בניית גדר הפלדה וכמו כן ציין כי עסקת חילופי השבויים עם ישראל תסתיים בקרוב. "אין אופציה אחרת אלא פיוס לאומי ושותפות מדינית, אמנם אין תחליף לתיווך המצרי אך אני אשמח לארח את השיחות בין הצדדים בעזה".

העיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט" ואתר האינטרנט "אל-ג'אזירה"

יום דמים באיראן: הפגנות ענק בטהראן ובערים נוספות, והתנגשויות בין המפגינים לכוחות המשטרה - מזכירים את השנה האחרונה בכהונתו של השאה (השנה שקדמה למהפכה)








הטלוויזיה האיראנית מדווחת על כ- 15 הרוגים מקרב המפגינים וכ-300 עצורים... בינהם מנהיגי האופוזיציה. המפגינים קראו קריאות "מוות לדיקטטור"..... אתר האינטרנט של האופוזיציה: חלק מכוחות הבסיג' סירבו לפתוח באש כלפי המפגינים... וושניגטון, פריס ורומא מגנות את אירועי אמש. זה היום השני להפגנות המאסיביות המתקיימות במהלך צום העשורא (חג תענית של השיעים לרגל הרצחו של האימאם חוסיין). רחובות טהראן הפכו להיות מרכז להתנגשויות אלימות בין הרפורמיסטים הקוראים להחלפת שלטון האיתתולות באיראן לבין כוחות הממשל. אירועי אמש הובילו למותם של 9 מפגינים ועשות פצועים ועצורים.

יום חמישי, 24 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

24.12.09
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"


חמאס הסכימה לגרושם של 123 אסירים
מקור פלסטיני מסר כי חמאס הסכימה לא לאפשר ל- 123 אסירים לשוב לגדה המערבית, כאשר 97 מהאסירים יורחקו לעזה וכ-20 לקטאר והשאר יחולקו בין מספר מדינות אירופאיות. ישראל התנתה את שיחרורם של ברגותי וסאדעת בגירושם. המקור גם חשף כי ישראל הסכימה לשחרר 443 אסירים מהרשימה של חמאס שכללה 450 אסירים ומתוכם כ-100 יורחקו לעזה או למדינה שלישית.

יום רביעי, 23 בדצמבר 2009

23.12.09
מתוך אתר האינטרנט "אל-ג'אזירה"

הערכויות בטחוניות מצריות לקראת השלמת עסקאת שליט


מקור תקשורתי של סוכנות הידיעות הגרמנית מוסר כי ישנם סידורים בטחוניים חריגים והערכות כוחות מצריים במעבר הגבול בין עזה ומצרים ברפיח, סידורים הקשורים בסיום עסקאת חילופי השבויים בין ישראל וחמאס. סוכנות הידיעות הגרמנית מסרה כי שליחה במעבר רפיח בצד המצרי היה עד להסדרי ביטחון לא רגיליםלקראת סיום עסקת חילופי השבויים, וכי וההערכות הן שתוך 48 שעות העיסקה תושלם. המקור ציין כי ישנם מספר רב של עיתונאים זרים וסוכנויות ידיעות אשר נפרסים לאורך מעבר רפיח היבשתי ונראה כי הם נערכים להגעתו של שליט תוך שעות ספורות.

העיתון הסעודי "עוכז"

משעל: בניית גדר הפלדה בין עזה ומצרים סוללת את הדרך לגל של אלימות

לאחר גל הפגנות רחב בגבול בין רצועת עזה ומצרים בשל בניית גדר הפרדה מפלדה בין רצועת עזה ומצרים על ידי מצרים ממשיכים בכירים בארגון להשמיע את מחאתם וביקורתם הקשה לגבי ההחלטה המצרית, לבנות גדר פלדה אשר יהרוס את המנהרות ויפסיק את ההברחות. ראש הזרוע המדינית של חמאס, ח'אלד משעל הגיב בכעס ואמר כי בניית הגדר על ידי מצרים היא איתות נוסף של האוייב הציוני כצעד הכנה למלחמה נוספת נגד רצועת עזה בחודש הבא. משעל הבהיר המנהרות הללו נועדו בכדי להציל את אזרחי עזה מחרפת רעב, ומה שמבריחים בהן הוא מזון ותרופות, לאחר שישראל הטילה סגר וחרם על הרצועה ולכן "אנו מקווים שמצרים יודעת טוב מאוד מה היא עושה ומה מטרת החומה הזאת". מצד שני הגיב דובר ממשלת חמאס בעזה, סאמי אבו-זהרי ואמר כי בניית גדר הפלדה היא צעד לא מוצדק מצד ממשלת מצרים משום שעזה לא מהווה איום עבור מצרים. לטענתו בניית הגדר מטרתה לחסל את ארגון חמאס ולהעניש את העם הפלסטיני; אך העם הפלסטיני ימצא דרכים אשר יבלבלו את כל הצדדים אשר מחרימים אותו.

יום שלישי, 22 בדצמבר 2009

יוזמת הפיוס של אסמעיל הנייה

22.12.09
מתוך אתר האינטרנט של "אל-ג'אזירה"

יוזמת הנייה לפיוס בין חמאס ופתח - חילוקי דעות בין חמאס עזה וחמאס דמשק, התרסה נגד איראן והסכמה להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67'.

במהלך חגיגות 22 להווסדותה של חמאס בעזה הציג, ראש ממשלת חאמס ומנהיג התנועה ברצועת עזה, אסמעיל הנייה יוזמה חדשה לפיוס פנים פלסטיני. יוזמה המקובלת על כל ראשי הנהגת חמאס בעזה. דובר ממשלת חמאס טאהר אל-נונו הוסיף ואמר כי היוזמה הנוכחית לא באה להחליף את היוזמה המצרית אלא להשלים אותה ומטרתה אינה רק פיוס אלא בניית מנגנון פוליטי לאומי וכי המאמצים המצרים הם הבסיס לתיווך ואין מחליף לו. להלן עיקרי היוזמה:

  1. הצורך באחדות לאומית וסיום הפילוג באופן דחוף והרכבת ממשלת אחדות לאומית על בסיס של קונצנזוס לאומי.
  2. בניית הנהגה עבור העם הפלסטיני על בסיס מה שהוסכם בקהיר במרץ 2005.
  3. הסכמה על תוכנית לאומית שתביא לסיום הכיבוש ופירוק ההתנחלויות והקמת מדינה פלסטינית בגבולות ה-4 ביוני 1967 שבירת ירושלים, הכרה בזכות השיבה ושחרורם של כל האסירים והעצורים בבתי הכלא בישראל, כפי שהוסכם במסמך הפיוס הלאומי, הסכמי מכה ויוזמת קהיר.
  4. הצמדות למוקוומה, בהבנה שהמוקוומה היא הדרך היחידה להפסקת הכיבוש.
  5. אין תפקידו של מנגנון הביטחון הפלסטיני לשרת את האינטרסים הישראלים או לתת לגיטימציה לכיבוש הישראלי או לשמור על ביטחון מדינת ישראל.
  6. סיוע ערבי ומוסלמי לשיקום העם הפלסטיני.

ניתוח

המסמך הנוכחי חשוב מאוד בשל 2 סיבות עיקריות:

א. להערכתי מסמך זה מופנה ומתריס כלפי הנהגת חמאס בדמשק, ההנהגה האיראנית ומראה סולידריות עם ההנהגה המצרית. המסמך מצביע על כך שישנו פיצול אמיתי בין שתי ההנהגות, זו שבדמשק ומונהגת על ידי ח'אלד משעל ומגובה בסיוע איראני טהור וזו בעזה אשר מונהגת על ידי אסמעיל הנייה אשר מעוניין בגיבוי המצרי ומבין מה המשמעות של התרסה מול מצרים (מצרים למעשה אומרת תבחרו באיראן תפסידו אותנו. והרי לכם בניית גדר פלדה שתפריד בין רצועת עזה ומצרים). איראן אמנם מגבה, מממנת ושולחת נשק אך היא רחוקה ואילו מצרים קרובה ואחראית על המעבר היחידי שיש לעזה (שהוא לא לכיוון ישראל) ואם היא תחליט לסגור את הברז הרי מעשה כזה יכול להמית אסון על רצועת עזה ולשבור את המשטר של חאמס.

ב. אולי הנקודה הכי קריטית במסמך הוא ההסכמה של הנהגת חמאס בעזה לפרגמטיזם שלמעשה מתבטא בהסכמה להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67' שבירתה מזרח ירושלים עם הכרה בזכות השיבה ושחרור כל האסירים המוחזקים בישראל. כלומר מה שפסקה זו באה להראות לנו הוא שהנהגת חמאס עזה מוכנה לקבל את פתרון שתי מדינות לשני עמים בגבולות 67'. תנועת החמאס בשונה מאש"ף ומהפ"ח שהן תנועות חילוניות הינה תנועה דתית מוסלמית שעל פי אמנת התנועה אין לוותר על אף חלק מפלסטין. כל מדינת ישראל היא מדינת ווקף מוסלמי ולכן המוקוומה תסתיים אך ורק כאשר כל הארץ תשוחרר מהכיבוש הציוני. אך במסמך זה מציגה התנועה פרגמטיות ובמידה והיא מחוייבת למסמך (למרות שבעבר התנועה הפרה כמעט כל הסכם שחתמה עליו) הרי שישנם חלקים פרגמטים בחמאס שניתן לשאת ולתת עימם בהווה ובעתיד ולהגיע לידי הבנות. ואכן מתנהלות שיחות ישירות ועקיפות בין הנהגת חמאס עזה לבין גורמים בישראל (עמוס גלעד בנוגע לתהדייה ארוכה ופתיחת מעברים בין ישראל ועזה) וגורמים אמריקאים ואירופאים. כמובן שחמאס דמשק אינה מסכימה לצעד זה.

חדשות חדשות חדשות

22.12.09
העיתון הכוויתי "אל-ג'רידה"


שר החוץ האיראני מותקי: אנו רק מיעצים ללבנון אין זה אומר שאנו מתערבים בעניינה הפנימיים


בעוד מובארכ נערך למאבק דיפלומטי מול איראן ועורך בימים אלה פגישות עם רוה"מ עיראק וסבב ביקורים בסעודיה, כווית ואיחוד האמירויות נערך אחמדינג'ד לסבב משלו ודואג לא לאבד את השליטה על מדינות וארגוני החסות שלו ולכן נפגש במהלך השבוע האחרון עם ח'אלד משעל ראש הזרוע המדינית של חמאס בטהרן, אם נשיא סוריה אסד ושלח את שר החוץ מותקי להפגש עם בכירי השלטון בלבנון: ח'רירי, מישל סולימאן, נבי ברי, נסראללה, ושר החוץ, עלי אל-שאמי ודאג להזמין את ראש הממשלה החדש ח'רירי לפגישה רשמית עם נשיא איראן בטהראן. (הערה - האיראנים מודעים היטב ללחצים המופעלים כעת על לבנון מצד סעודיה, ארצות הברית וצרפת ומעוניינים לדעת שלבנון לא שוכחת באיזה צד מרוחה החמאה. האיראנים אף שלחו מכתב מנשיא איראן באמצעות נשיא השורא, לארג'יאני למובארכ. למצרים חשוב מאוד להראות סולידריות ערבית מוחלטת ולהביע מעל כל עיתון את תמיכתה המלאה של מצרים במדינות המפרץ כולל בעיראק ובצורך לשמור על אחדותן ועל אי התערבות זרה, איראנית בענייניהן. איראן מצידה הבהירה, ולא פעם שהיא תמשיך לתמוך תמיכה מלאה בחמאס, חזבאללה וחות'יים).
העיתון הסעודי "עוכז" והעיתון "אל-ריאד"
מצרים שבה להנהיג את העולם הערבי ומעוניינת להביע עמדה ברורה מול האלטרנטיבה האיראנית במהלך השבועות האחרונים - סבבים של פגישות מדיניות עם המדינות "המתונות" עיראק, כווית, סעודיה, איחוד האמירויות
לאור אירועי סוף השבוע בעיראק וההתקלויות אם הכוחות האיראנים סביב שאלת באר הנפט והצבת כוחות צבא בגבול בין שתי המדינות הגיע אמש ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מלכי לביקור רשמי בקהיר ונועד עם נשיא מצרים מובארכ. לאחר שהעניקה מצרים תמיכה מלאה במדינות המפרץ ואמרה כי תעמוד לצידן במידה בעת משבר כעת מבקשת עיראק ממצרים שתהיה מעורבת יותר בעניני עיראק ותפעל למניעת התערבות איראנית בענייני הפנים של עיראק.

סוכנות הידיעות הכוויתית והעיתון הסעודי "אל-ווטן"
הדיפלומטיה התורכית במיטבה. אמש הגיע נשיא תורכיה, גול הגיע אמש (21.12) לביקור בן יומיים בכווית (כאשר הביקור האחרון של נשיא תורכי בכווית היה לפני 12 שנים) כאשר עם הנשיא הגיעה משלחת גדולה של אנשי עסקים תורכים. באותה עת הגיע היום ראש ממשלת תורכיה, ארדואן לביקור רשמי בדמשק עם משלחת רחבה של 10 שרים ועשרות אנשי עסקים ונועד היום בבוקר עם נשיא סוריה בשאר אסאד.

יום שני, 21 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

21.12.09
העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" והעיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"

הואצה בניית הגדר בגבול מצרים רצועת עזה

1. בעקבות הברחות הנשק דרך מעבר רפיח וסיני קבלה מצרים החלטה אסטרטגית-בטחונית-מדינית והחלה לבנות גדר לאורך הגבול בין מצרים ורצועת עזה. בשל ריבוי ההתקלויות בין החיילים המצרים לאנשי חמאס, אירועים שהובילו לחילופי אש הוחלט על האצת הבנייה של הגדר. הפיקוח על האזור הוכפל וזאת בשל ידיעות מודיעיניות בדבר ניסיונות להעברת סיוע ותחמושת לעזה. לעומת זאת קראו מנהיגי חמאס בעזה לתושבים להפגין מול מעבר רפיח כאות מחאה על בניית החומה בין מצרים ועזה.

2. בעקבות המכתב שהועבר למובארכ מנשיא איראן, אחמדינג'אד ע"י עלי לארג'יאני, נשיא השורא האיראני בעת ביקורו בקהיר יצא בקרוב מובארכ לפגישות במס' מדינות במפרץ: סעודיה בכדי להעביר את המסר האיראני למדינות השכנות לאיראן.


העיתון המצרי "אל- יום אל-סבע"

3. אמש הגיע לקהיר שר החוץ הרוסי, סרגי לאברוב כהכנה לקראת השיחות האסטרטגיות הדו-שנתיות בין רוסיה ומצרים. השרים דנו בארבע נושאים עיקריים והם: הפלסטינים ותהליך השלום, המצב באפגניסטאן, תוכנית הגרעין של איראן והמצב בדרום סודאן.


העיתון הסעודי "עוכז"

4. מחר יגיע נשיא מצרים, מובארכ בראש משלחת אשר כוללת את שר החוץ המצרי, אבו אל-ע'ייט, ראש שירותי המודיעין, עומר סולימאן ובכירים מצרים נוספים לריאד לפגישה עם מלך ערב הסעודית, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, יורש העצר, סולטאן בן עבד אל-עזיז, שר הפנים, נאיף בן עבד אל-עזיז, ראש שירותי המודיעין, מקרן בן עבד אל-עזיז ויועציו של המלך. מטרת הפגישה: מציאת מכניזם לחידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים, הפיוס הפנים פלסטיני, איראן ומכניזם ערבי להתמודד עם היהירות הישראלית בנושא הקפאת ההתנחלויות.

סוכנות הידיעות הכוויתית

שר החוץ האיראני בביקור רשמי בלבנון

5. שר החוץ האיראני, מונשהר מותקי הגיע היום לביקור רשמי בבירות ונפגש עם נשיא לבנון, מישל סולימאן. הפגישה היא פגישת הכנה לקראת ביקורו בשבוע הבא של ראש ממשלת לבנון, סעיד ח'רירי בטהראן.

יום ראשון, 20 בדצמבר 2009

תמונה אחת שווה אלף מילים

20.12.09
מתוך העיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"
אם הייתי צריכה לתאר את המצב הנוכחי במזרח התיכון, אני חושבת שהתמונה מתארת בצורה הטובה ביותר, מצב זה. בתמונה רואים שני ענקים האחד איראן והשני ארה"ב מחזיקים סכינים ומזלגות ובאמצע על הצלחת יושבת עיראק והשאלה מי ינגוס את הביס האחרון. אני חושבת שהתמונה יכלה להיות מושלמת במידה ובמקום עיראק על הצלחת היה כתוב המזרח התיכון. כי למעשה המאבק האמיתי שמתרחש כעת במזרח התיכון הוא לא הגרעין האיראני והטרור הרדיקאלי אלא ישנו כאן מאבק אמיתי בין שתי תפיסות עולם שונות לגמרי: "דמוקרטיזם" מול "אסלאמיזם", ולצערי ולהערכתי משום שהצדק בצד האיראני רק מלחמה אלימה וקשה יכולה לחסל את הגל האסלאמי במזרח התיכון ולהשאיר על תילן את מדינות ערב המתונות ואת מדינת ישראל.


יום שבת, 19 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

20.12.09
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע" והעיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" והעיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"
התנגשות ראשונה בין כוחות איראנים ועיראקים על אדמת עיראק עקב השתלטות כוחות איראנים על שדה נפט דרום מזרח לבגדד או "תעלול תקשורתי זר שמטרתו ניסיון לחבל ביחסים בין עיראק ואיראן



עפ"י הידיעות התקשורתיות אשר שודרו אמש ברשתות הטלויזיה , בבוקר יום שישי השתלטו כוחות איראנים על באר נפט מס' 4 בשדה הנפט המכונה "אל-פיקא" אשר נמצע בסמוך לעיר אל-עמארה במחוז מייסן אשר נמצע כ-366 ק"מ מדרום-מזרח לבגדד. שדה הנפט "אל-פיקא" היה שדה נפט משותף בין איראן ועיראק ונמצא בגבול בין שתי המדינות. בשדה הנפט כארבע בארות אשר מפיקות כ-55 מילוין ברמיל נפט בשנה. חפירתן החלה בראשית שנות ה-70 והופסקה ב-1980 עם פרוץ המלחמה בין עיראק ואיראן. ראש הועדה הבטחונית של מחוז מייסן טוען שהכוחות האיראנים הסיגו את כוחותיהם בערב יום שבת (19.12). דובר משרד החוץ האיראני, ראמין מהמאנברסת הגיב להאשמות הזרות בדבר השתלטות הכוחות האיראנים על שדה הנפט במייסן ותיאר זאת כ"משחק תקשורתי" בעודו מציין כי ישנם ניסיונות זרים לחבל ביחסיםהטובים והידידותיים בין טהראן ובגדד וכי איראן מעוניינת לפתור את הבעיה הזו בדרך דיפלומטית בין עיראן ואיראן ללא צורך בפעולה צבאית. "אלו המרוויחים מהניסיונות לחבל ביחסים בין שתי המדינות הם אלו שהפיצו את הידיעות הללו בתקשורת".

העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"

פגישת פיוס היסטורית בין רוה"מ לבנון, סעיד ח'רירי ונשיא סוריה, בשאר אסאד בדמשק



לאחר סבב שיחות בסעודיה עם המלך, עבדאללה בן עבד אל-עזיז הגיע אמש (19.12) ראש ממשלת לבנון, סעיד ח'רירי לביקור ראשון היסטורי בדמשק ונפגש עם נשיא סוריה בשאר אל-אסד. מאז נסיגת הכוחות הסורים מלבנון ורציחתו של אביו, רוה"מ דאז, רפיק את ח'רירי שררו יחסים מתוחים וקשים בין שתי הבירות. סעיד אל-ח'רירי האשים את סוריה בסיוע ותכנון רציחתו של אביו. ולכן לאחר מאמצים סעודים רבים הגיע אמש ח'רירי הבן לשיחות פיוס בין שתי המדינות בהבנה מלאה שמבחינה אסטרטגית עצמאותה של לבנון קשורה קשר הדוק (במהלך כל שנות ההסטוריה) לזה של סוריה. סוריה מהווה היום הערוץ הישיר של הגעה של נשק עבור ארגון חזבאללה. וזהו בין היתר אינטרס קיומי עבור לבנון להפסיק את ערוץ העברת הנשק הזה בין שתי המדינות. הפגישה בין השניים נערכה בדלתיים סגורות בצורה חשאית וללא אמצעי תקשורת. מעבר לצעד הפיוס בין שתי המדינות, שני הנושאים העיקריים העומדים כרגע במרכז השיחות בין שתי המדינות ואשר ידונו עליהם במהלך ביקורו של נשיא סוריה בבירות במהלך חודש ינואר 2010 הוא: שרטוט הגבול בין שתי המדינות והפסקת העברת הנשק מאיראן לחזבאללה דרך סוריה.

הערה - שיפור היחסים בין שתי המדינות הוא הכרחי וחשוב גם עבור מדינת ישראל. אמנם אנחנו רק בתחילת הדרך אבל צעד כזה הוא צעד חיובי. הפסקת העברת הנשק לחזבאללה לא יקרה בקרוב. אבל תיאום בין המדינות ואי התערבות סורית במדיניות הפנים לבנונית ואי חתירה תחת השלטון הקיים הוא קריטי ללבנון. צעד זה יכול לפעול אך ורק לטובתנו ובשום פנים אין לראות בהתקרבות הזאת צעד מאיים.

נשיא מועצת השורא האיראני, עלי לארג'יאני בפגישה ראשונה מאז סיום המלחמה בעזה עם נשיא מצרים מובארכ


מאז המלחמה האחרונה בעזה (יוני 2008) לא התקיימו פגישות מדיניות בין גורמים בכירים במצרים לבין גורמים בכירים באיראן. היום הגיע נשיא מועצת השורא האיראני, עלי לארג'יאני לביקור רשמי בקהיר. בכל אחד מהקונפליקטים האזורים ישנה לאיראן תפקיד שלילי, מבחינת נקודת הראיה של מנהיגי מדינות ערב, בין אם מדובר בעיראק, המלחמה בתימן הכשלת מאמצי הפיוס בין פתח וחמאס, הכשלת עסקאת חילופי השבויים ומתן סיוע לחזבאללה. ככל הנראה לאחר תקופה של חרם טוטאלי יתכן ומצרים מנסה להגיע למכניזם מסויים עם איראן, טרם הדרדרות למבצע צבאי.

העיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"

בראיון שהעניק נשיא הרשות הפלסטינית, אבו-מאזן לעיתון הבהיר כי: "אינני אופטימי, הפיוס הפלסטיני נכשל בגלל איראן והנהגת חמאס בדמשק". בנוגע לטיוטת הסכם הפיוס הבהיר אבו-מאזן כי ישנן כ-20 הסתייגויות שחלקן הן הסתייגויות של האמריקאים. ובנוגע לאי הגשת מועמדותו לנשיאות בבחירות הבאות השיב כי "כל הדלתות בהן נתקלתי היו סגורות[...]"אנני בורח מאחריות".

סוכנות הידיעות המאע"מית

שר החוץ המאע"מי, עבדאללה בן זייד הגיע ביום ה' (17.12), הגיע לרמאללה ונפגש עם נשיא הרשות, אבו-מאזן. הביקור נערך במסגרת חגיגות "ירושלים בירת התרבות הערבית" במטרתן חיזוק מעמדה הערבי של ירושלים והבעת סולידאריות ערבית כלפי הבעיה הפלסטינית. ידיעות נוספות בנושא היו שבניגוד למשלחת של איחוד האמירויות נמנעה כניסה של המשלחת הכוויתית ע"י ישראל לגדה המערבית בשל אי תיאום מוקדם.

העיתון הסעודי "עוכז"

10 אסירים ואסירות עומדיים במרכז חילוקי הדעות חמאס וישראל בכדי להשלים את עסקאת חילופי השבויים. מקור בכיר חמאסי מסר כי ש: חסן יוסף, ממנהיגי חמאס בגדה המערבית, מרוואן אל-ברגותי, מי שהיה ראש התנט'ים בגדה, אחמד סאעדת, מי שהיה מזכ"ל החזית העממית, עבדאללה אל-ברגותי, עבאס אל-סיד, אברהים חמד, טאהר אלמדהון והאסירות: אמנה מנה, אחלאם אל-תמימי וקאהירה אל-סעידי אלו הם האסירים והאסירות העומדים במרכז המחלוקת אשר מונעת את השלמת עסקאת חילופי השבויים. לטענת הגורם החמאסי בשל אי ההסכמה שב המתווך הגרמני לגרמניה לשבועיים וכעת שב חזרה לקהיר עם שינויים שהסכימה חמאס לבצע. למעשה הסבב הנוכחי יהיה הסבב האחרון בתיווך הגרמני.

הסלמה ביחסים בין ישראל ותורכיה בשל אי השלמת עסקאת מטוסים. מקור בכיר במשרד ההגנה התורכי מסר אמש לעיתון התורכי "זמן" כי במידה ותוך 50 יום לא תייושם עסקת מכירת המטוסים ללא טייס שהתבצעה בין ישראל ותורכיה בשנת 2005 והייתה אמורה להסתיים במהלך מאי 2008 תפנה תורכיה לבית המשפט הבינ"ל בתביעה נגד ישראל.

יום רביעי, 16 בדצמבר 2009

ראיון עם עוזרה של שרת החוץ האמריקאית למזרח התיכון, ג'פרי פלטמן לעיתון אל-חייאת

16.12.09
העיתון הלונדוני "אל-חייאת"

תורכיה מתווכת בין איראן וארה"ב, צעדי נרמול עם סוריה
ולבנון מקבלת זהות לבנונית (ומתנתקת מההשפעה הסעודית וסורית)


בראיון שהעניק במהלך כנס "דיאלוג מאנאמה" בבחריין, עוזרה של שרת החוץ האמריקאית, גפרי פלטמן; התיחס פלטמן למספר נושאים אזוריים עליהם נשאל:
יחסי סוריה - ארה"ב
פלטמן ציין כי ארה"ב מנרמלת את היחסים בינה ובין סוריה בצעדים איטיים והדרגתיים וכי היחסים היום טובים בהרבה ממה שהיו בעבר. מתקיימים מספר ערוצי תקשורת בין המדינות ונערכים ביקורים רשמיים הדדיים. אך עדיין ישנם חילוקי דעות עיקרוניים לדוגמא "אין אנו רואים עין בעין עם הסורים את תפקידה של חזבאללה בלבנון ובטח אין ביננו הסכמה בכל הנוגע לאיראן".
לבנון
לבנון עושה היום צעדים ראשונים לבנות את עצמה באופן עצמאי וזאת לאחר שרק לאחרונה השלימה את מלאכת הרכבת הממשלה בראשותו של ח'ריר. יש צורך לבנון זהות לבנונית ברורה ללא התערבות חיצונית אמריקאית, סורית או סעודית .
תורכיה
בנוגע לשאלה האם תורכיה היא המתווכת בין הממשל האמריקאי לבין איראן ענה פלטמן כי לתורכיה תפקיד חשוב ביותר באזור אך לא אוכל להרחיב בנושא זה, כפי שראינו בעיראק. יחסיה של תורכיה עם מדינות האזור תורמות לייציבות האזור ובטחונו.
איראן
אין אנו מעוניינים בהחלפת השלטון אלא בדיאלוג עימו. יחד עם זאת כשנשאל על הטלת סנקציות נוספות על איראן ענה כי אין ברירה אלא להפעיל סנקציות נוספות על איראן וזאת בשל אי עמידה בהתחייבויותה מול הקהילה הבינ"ל. הסכנה האמיתית על המפרץ הוא חוסר היכולת להעריך מהן כוונותיה האמיתיות של איראן כלפי האזור ותמיכתה בעבר בארגוני טרור ומורדים. אנו לא מעוניינים בפעולה צבאית מול איראן אלא להגיע להבנות בדיאלוג.

יום שלישי, 15 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

16.12.09
העיתון הלונדוני "אל-שרק אל-אווסט"
החלטות פסגת המועצה לשיתוף פעולה מפרצי - הצגת סולידאריות מפרצית כלפי חוץ אך בפועל חילוקי דעות וקונפליקטים קשים בין מדינות המפרץ.
במרכז פסגת המועצה לשיתוף פעולה מפרצית אשר התקיימה בכווית בתאריכים ה13-15 בדצמבר 2009 הועלו מספר נושאים מרכזיים: המלחמה הסעודית במורדים החות'יים בצפון סעדה בתימן,תימן, הקמתו של הבנק המפרצי המרכזי הראשון, המשבר הכלכלי בדובאי, מינוי מזכ"ל חדש למשפ"ם, המימון והתמיכה האיראנית בכל אירגוני ההתנגדות במזרח התיכון ותוכנית הגרעין האיראנית, בטחון המפרץ. מצד אחד הביעו כל ראשי המדינות של המשפ"ם - כווית, סעודיה, עומאן, בחריין, מאע"ם וקטאר תמיכה וסולידראיות במדיניות סעודיה כלפי המורדים השיעים בצפון תימן - החות'יים ואף קראו באותה נשימה לשמירה על היציבות של תימן. הנושא השלישי שהתגבשה בו הסכמה מלאה שכל ששת המדינות לא מעוניינות בעימות צבאי עם איראן אשר יביא אסון על מדינותיהן ולכן קראו בכל התוקף לדיפלומטיה אגרסיבית מצד המערב וביקשו מאיראן לפעול באופן חיובי מול הקהילה הבינ"ל בנושא תוכנית הגרעין שלה. בנושא בטחון המפרץ, הוחלט על הקמת כוחות לוט"ר מיוחדים ומשותפים אשר תפקידם יהיה לשמור על מדינות המפרץ מחדירה ומהסתננות של טרוריסטים ממדינות שכנות ולפעול נגד מימון טרור ובנקים אשר ממנים פעילות טרור. שני חילוקי הדעות הקשים היו, נושא הקמת הבנק המפרצי המרכזי אשר מעורר מחלוקת בין סעודיה ואיחוד האמירויות אשר כל אחת בנפרד מעוניינת שבניין הבנק המרכזי יהיה ממוקם במדינתה. סעודיה מעצם מנהיגת המשפ"ם ומאע"ם מעצם היותה מרכז פיננסי במפרץ. מאע"ם מאיימת שלא תצטרף לאיחוד קרן המטבע של המפרץ במידה והבנק לא יהיה ממוקם באבו-דאבי וסעודיה מציעה שבחמש שנים הראשונות הבנק יהיה בשטחה ולאחר מכן יעבור לאלתר לאבו-דאבי. נושא נוסף שסביבו נוצרה מתיחות רבה הייתה אי המשכת כהונתו של מזכ"ל המשפ"ם שיח' עבד אל-רחמן אל-עטייה הקטארי לכהונה רביעית נוספת ובחירתו ע"י 4 מתוך ששת המדינות של שיח' מחמד על-מטוע הבחרייני להיות המזכ"ל הבא מחודש אפריל 2011. הנושא הפלסטיני כמעט ירד לגמרי מסדר היום של המפרציות במיוחד בשל אי ההגעה להסכמה לאומית בין חמאס ופת"ח דבר המקשה לפעול בזירה המדינית בכל הקשור לחידוש המשא ומתן לשלום.

העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"
"חמאס תעניק תמיכה מלאה לאיראן במידה ותותקף ע"י ישראל"


חמאס הבטיחה לתמוך באיראן במידה ותותקף ע"י ישראל. במהלך מסיבת עיתונאים אשר ערך אמש (15.12) ראש הזרוע המדינית של חמאס, ח'אלד משעל אמר כי: "הארגונים האסלאמים המיליטנטים יתמכו באיראן במידה והיא תותקף ע"י ישראל, הארגונים יעמדו בחזית אחת נגד ישראל". משעל הוסיף ואמר כי ישראל מהווה איון עבור כל המזרח התיכון וכי בעזרת השם יהיה כוח לארגוני ההתנגדות האזוריים להתמודד עם הסכנה. אמש נפגשה גם כן המשלחת של חמאס עם המנהיג הרוחני של איראן, האיתוללה עלי חמנאי אשר עודכן בכל הנוגע למשא ומתן בין פת"ח וחמאס, עסקת חילופי השבויים, ניסיונות ה"ייהוד" של ירושלים ע"י ממשלת ישראל והחרם הכבד אשר עדיין נמשך על רצועת עזה.

יום ראשון, 13 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

14.12.09
העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"
1.
שיחות בילאטראליות ארה"ב - לבנון בוושינגטון

נשיא לבנון, מישל סולימאן יגיע היום לוושינגטון לשיחות רשמיות עם הממשל האמריקאי ויפגש עם הנשיא אובאמה. הלבנונים סקפטים בנוגע לתוצאות השיחות. הנושאים העיקריים בהן יתמקדו הדיונים: תהליך השלום, סיוע צבאי לצבא לבנון, פירוק חיזבאללה מנשקו והפליטים הפסטינים בלבנון. בעוד הנשיא מגיע לוושינגטון סיים אמש ראש ממשלת לבנון, סעיד ח'רירי ביקור רשמי בסעודיה ופגישה עם המלך עבדאללה בן עבדאל-עזיז

2. עוזרה של שרת החוץ למזרח התיכון, ג'אפרי פלטמן נשא אמש הרצאה בפורום "דיאלוג מאנאמה" שנערך בבחריין ובה הגיב להאשמות הקשות אשר הטיח ערב קודם לכן, שר החוץ הבחרייני, שיח' ח'אלד על הרחקת מדינות המפרץ מהשיחות האסטרטגיות בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית אשר עורכות ששת המעצמות. פלטמן אמר כי "אף הסכם במידה ויהיה בין המעצמות ואיראן לא יבוא על חשבונן של מדינות המפרץ" ואף רמז על הטלת סנקציות במידה וטהראן תתעלם מהחוקים הבינ"ל הנוגעים בתוכנית הגרעין שלה. פלטמן בירך על הצעתו של שר החוץ הבחרייני בדבר הצטרפות מדינות המפרץ לשיחות והבטיח להעבירה לגורמים הרלוונטים בוושינגטון.

העיתון הפלסטיני "אל-מנאר"
3.
השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל מעוניין להתפטר מתפקידו.


מקור אמריקאי בכיר מסר לעיתון כי השליח המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג מיטשל הודיע לנשיא אובאמה על רצונו להגיש את התפטרותו בשל כשלון הניסיונות החוזרים ונשנים להגיע להבנות בין ישראל והפלסטינים לחידוש המשא ומתן. מיטשל וצוותו מסרו במהלך החודש האחרון דו"חות רבים המתארים את המצב הנוכחי, כולל אסטרטגית העבודה בכל אחד מהתחומים והצעות כיצד ניתן ליישם תוכניות אלו, אך הנשיא לא מספיק מחוייב למימושן (עפ"י דברי המקור). מיטשל ביקש מאובאמה להציג בפני הצדדים, במהלך ביקורו הקרוב באזור את תוכנית שרטוט הגבולות בין ישראל והפלסטינים (כלומר שרטוט תוי המדינה הפלסטינית שתוקם).

מתוך אתר "אל-ג'אזירה" והעיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"
4.
תיאומים אסטרטגים בין חאמס ואיראן
לקראת הטלת הסנקציות על איראן והערכויות למתקפה צבאית אפשרית

לאחר שסיים את ביקורו בתימן (12.12) ונפגש עם הנשיא, עלי עבדאללה סלח הגיע אמש ח'אלד משעל,ראש הזרוע המדינית של חמאס וסגנו מוסא אבו מרזוק לביקור רשמי בטהראן בו נפגש משעל עם שר החוץ, מותקי ועם נשיא איראן אחמדינג'ד אשר הביע את תמיכתו המלאה בארגון המוקוומה הפלסטיני והבהיר כי איראן תעמוד לצידה של חמאס עד "הקריסה הטוטאלית של היישות הציונית". מקור בכיר מסר כי עיקר השיחות בין הצדדים עסקו בהערכויות למצב בו יוטלו על איראן סנקציות בינ"ל נוספות ואף הועלו תרחישים שונים למצב של מתקפה צבאית נגד איראן. בנוסף דנו הצדדים במצב הפנים פלסטינים ובאי ההגעה להסכמה בין פת"ח וחמאס.

חדשות חדשות חדשות

13.12.09
העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערב"

1. שר החוץ הבחרייני העביר ביקורת חריפה על הרחקת ששת מדינות המפרץ מהדיאלוג האסטרטגי של ששת המעצמות בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית.



במהלך פורום "דיאלוג מאנאמה" אשר מתקיים בימים אלה (11-13 בדצמבר)מתח שר החוץ הבחרייני, שיח' ח'אלד ביקורת על כך שמדינות המשפ"מ (סעודיה, בחריין, קטאר, כווית, איחוד האמירויות, עומאן) הורחקו מהשיחות האסטרטגיות אשר מקיימות ששת המעצמות בנוגע לתוכנית הגרעין של איראן. השר שאל "כיצד יתכן שישנו דיאלוג בנוגע למפרץ והמפרציות לא לוקחות בו חלק [....] וכי הדיאלוג מתנהל מאחורי גבן של מדינות המפרץ[...] זאת טעות קריטית בדרך ניהול המשא ומתן מול איראן וזאת גם הסיבה הראשית לכשלון המו"מ.

הערה - עוד הוכחה ניצחת לחוסר ההבנה המוחלט של מדינות המערב כלפי הבעיות המזרח תיכוניות. השר הבחרייני מעלה נקודה מאוד קריטית, עוד נניח שמדינות המערב חושבות שהן יכולות להכתיב תנאים למו"מ באזור אבל במקרה של תוכנית הגרעין האיראנית והמפרץ הפרסי, איך אפשר לנהל משא ומתן בלי המדינות שיפגעו באופן ישיר מכל סנקיציה כלכלית על איראן או לחילופין אם תהיה הסלמה שתהפוך למאבק אלים. המחשבה בה ששת המעצמות חושבות שהן ישבו בוינה ויקבלו החלטות ואז יבואו ויכפו אותן על שאר המדינות לקבל את ההחלטות היא, טפשית ולא ניתנת לביצוע. כמעט כמו החלטות חבר הלאומים מ-1920 לגבי גרמניה. הן קיבלו החלטות ובסוף יידעו את גרמניה - התוצאות ידועות לכל ואין צורך לחזור על פרטי ההסטוריה. אמנם מנאומו של אובאמה במהלך פרס הנובל, רוחו הייתה רוח של מלחמה ולא שלום ויתכן שלשם פניו מועדות אך גם אם במלחמה עסקינן, לדעתי יש צורך לשלב את מדינות המפרץ בשיחות, גם אם בפורומים יותר מצומצמים. השר לא היה זועם אם היו נערכות התייעצויות גם בפורמים חשאיים יותר עם מדינות המפרץ. זה מצב רע מאוד אם גם מדינות המפרץ יחלו לאט לאט ליזלוג לכיוונה של איראן (עומאן וקטאר כבר שם).

2. הפיוס הסעודי-מאע"מי - המלחמה במורדים החות'יים בצפון תימן - איחוד המטבע והקמת הבנק המרכזי - הסכנה האיראנית הם הנושאים אשר יעמדו במרכזה של ועידת המשפ"ם 2010

ממשיכים חילוקי הדעות הקשים בין איחוד האמירויות וסעודיה בנוגע לבעית שרטוט הגבול הקבוע בין שתי המדינות ובנוסף ריבים קשים בנוגע למקום מושבו העתידי של בנק המפרץ המרכזי ישנו צורך לטהר את האווירה וכווית אשר תארח את הכנס השנה מתווכת בין שתי המדינות. איחוד האמירויות הודיע כי לא תהיה מוכנה להצטרף לקרן המטבע המפרצית אם סעודיה לא תסכים שהבנק המרכזי ישב באבו-דאבי בירת האמירויות. שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל כבר ביקר באבו-דאבי ואף הציע כי לאחר חמש שנים שהבנק ישב בסעודיה הוא יעבור לאלתר לאבו-דאבי אך מאע"מ סירבה להצעה. כעת המריבה נדחקה מעט הצידה וזאת בשל שתי בעיות בטחוניות חמורות יותר: המלחמה הסעודית במורדים החות'יים בצפון תימן יחד את ממשלת תימן וגלי הטרור והלוחמה בצפון מזרח עיראק. בנוסף ידונו המדינות בהדרדרות היחסים בין סעודיה ואיראן אשר החל להסלים לאור המלחמה בסעדה נגד המורדים השיעים (החות'יים).

העיתון הפלסטיני "אל-פלסטין"

3. האני אל-מצרי, חבר משלחת הפיוס הפלסטינית מסר כי גם לאחר הסבב האחרון בקהיר והפגישה עם שר המודיעין המצרי, עומר סולימאן נשארו המחלוקות לגבי הטיוטא בעינן ולכן במצב בנוכחי לא ניתן לחדש את הדיאלוג בין חמאס ופת"ח. אל-מצרי הסביר כי עומר סולימאן הבהיר כי מצרים לא מוכנה לערוך כל שינוי בטיוטא המקורית ולא להוסיף שום הסתייגויות והערות.

יום חמישי, 10 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

10.12.09
העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"
מינוי, סמיר אל-רפאעי לראש הממשלה החדש בירדן

לשכת מלך ירדן הודיע אמש כי לאחר התפטרותו של ראש הממשלה נאדר אל-דאהבי מינה המלך, עבדאללה ה-2 את ידידו הקרוב ומי שכיהן עד עתה שמנהל קרן ההשקעות של דובאי בירדן, סמיר אל-רפאעי לראש הממשלה החדש והטיל עליו להרכיב את הממשלה החדשה. אביו וסבו של רפאעי היו אף הם ראשי ממשלות ובן דודו כיהן כשגריר ירדן בישראל.

איראן מאיימת לפגוע במתקני הגרעין של ישראל במידה ותותקף


שר ההגנה האיראני, אחמד ואחידי, הזהיר אמש(9.12) בעת ביקורו בסוריה, כי איראן תפגע במפעלי יצור הנשק של ישראל המייצרים "פצצות מלוכלכות" ונשק גרעיני במידה וישראל תתקוף את מתקני הגרעין של איראן. "ראשית נפגע במתקני יצור הנשק בהם מייצרים נשק כימי, ביולוגי ותחמושת גרעינית".

יום רביעי, 9 בדצמבר 2009

מאמרו של מוצטפא אל-סואף - שכרון הכוח האמריקאי

9.12.09



קבלתי אתמול משימת ניתוח ותרגום טקסט מערבית, ולכן קוראי היקרים אתם זוכים לקרוא מאמר דעה מעולה, של אינטלקטואל פלסטיני, מוצטפא אל-סואף אשר כותב עבור העיתון של ארגון חמאס הפלסטיני "אל-פלסטין" מתאריך ה- 9.11.09 בעקבות ה"אסטרטגיה האמריקאית החדשה" באפגניסטאן. המאמר הוא אנטי אמריקאי אך לדעתי מדוייק.




מנטאליות הקאוובוייז (Cowboys) האמריקאית[1]


מאת: מוצטפא אלסואף



המדיניות אשר עודנה שולטת בממשל האמריקאי, היא מדיניות ה"קאוובוייז" מדיניות אשר סוברת כי הכוח ורק באמצעות הכוח לבדו ניתן לשלוט בעולם ובאמצעות מדיניות זאת לכפות את רצונותיה ומדיניותה. ראוי לציין כי השימוש בכוח, אינו הדרך היחידה לשלוט על היקום, גם בצילו של המשטר האמריקאי החד-צדדי ומדיניות החד קוטביות.



היו תקופות בהן המדיניות הכוחנית זכתה להצלחה, אך מדיניות זאת תוכרע בסוף המסע, לאחר שיעלה בידי העמים לאסוף את עצמם, לאגור כוח, להתאגד יחדיו ולפעול נגד הכובש בהתנגדות ( resistance- מקאוומה). ושתי דוגמאות עודן קיימות אשר עד להן כל העולם והן: הלקח ומוסר ההשכל שכל בר דעת צריך לשים אותן כנגד עיניו; ואילו ארה"ב הייתה ברת דעת והממשל היה לומד מלקח עיראק לא היה חוזר עליו באפגניסטן.



האמת היא שתוך מספר שעות ותחת אש כבדה השתלטה אמריקה על כל עיראק וביצעה בה פשעים גדולים יותר מאלה המכונים "פשעי מלחמה" אלה דומים יותר לרצח עם (ג'נוסייד), אך מהי התוצאה? האם התייצב מצבה של אמריקה בעיראק? והאם קיבל העם העיראקי את הכיבוש האמריקאי וסיועו בפרחים? והאם השקט והשלווה הושבו? או האם למעשה, הפיצוץ הגיע לאחר השוק הראשוני, וגרם לעם העיראקי להתמודד עם האויב באמצעי הכוח אשר ברשותו והמית עליו אבדה שלא הובאה בחשבון עד שהחברה האמריקאית קצה במדיניות בוש הבן ודרשה נסיגה דחופה מעיראק. הנקודה אשר נשא עימו אובאמה במהלך מסע הבחירות, בה התמקד קמפיין הבחירות ובה התרכזה הבטחתו לעם האמריקאי - הבטחה בדבר הסגת הכוחות האמריקאים מעיראק, אמנם אמנם תוך פרק זמן מוקצב; והיו מעטים אשר הושלו כי אכן פניו לנסיגה מעיראק אך המציאות היא, שנעשתה היערכות מחדש בתוך עיראק בכדי להימנע מהאבדות הרבות אשר נגרמו בקרב חייליו, כתוצאה מההתנגדות (resistance – מוקוומה) והתרחק במקצת ממרכזי הערים לפריפריות בכדי להמנע מהאבדות הגדולות של חייליו וכך עניין האבדות היומיות יטריד פחות (יורחק מעיני) את דעת הקהל בארה"ב; דעת קהל אשר עודנה מאמינה כי אובאמה יסיג את הכוחות באופן מוחלט ב- 2011.

אך אובאמה לא למד מהלקח של עיראק, אשר נפל בו בוש, והדרדר למסלול של אלימות באפגניסטן. למרבה הצער ביצע אובאמה אותם פשעים אשר ביצע בוש בעיראק והעביר את אסטרטגית הכוח מעיראק לאפגניסטן ואף סחב עימו את נאט"ו ומדינות נוספות. והתוצאה פגיעה בזכות אפגניסטן ע"י הגברת הטרור האמריקאי והבינלאומי הפרו-אמריקאי מצד אחד ומהצד השני הרחבת ההתנגדות (resistance – מוקוומה) של העם האפגאני והרוגים בקרב כוחות הקואליציה. מצב זה הוא שהביא להערכה מחודשת בנוגע למצב באפגניסטן – הערכות התואמת דוקטרינת העצמת הכוח.



המטרה העיקרית באסטרטגיה החדשה אותה הגדיר אובאמה היא – חיסול ארגון אל-קאעידה באפגניסטן ופקיסטאן, פירוקו ומניעת שובו לאחת משתי המדינות בעתיד; ובאותה הדרך בה פעל בוש בעיראק, כאשר צירף לכל פטרול אמריקאי חיילים עיראקים. בנוגע לאסטרטגיה החדשה באפגניסטן אמר אובאמה כי כל יחידה אמריקאית תפעל בשיתוף פעולה עם יחידה אפגאנית. ארצות הברית תדאג לכך שמדריכים מכוחות נאט"ו יוודאו שכל יחידה צבאית אפגאנית תחבור לכוחות הקואליציה.



אסטרטגיית אובאמה מתייחסת גם לחשיבות הגברת המעורבות של האו"ם בנוגע למקורות המימון ורדיפתה של אל-קאעידה והטליבאן בפקיסטאן. האסטרטגיה הזו זהה לאסטרטגית בוש בעיראק – והיא מדיניות סיבוכן של בעלות הברית, בריטניה, צרפת ומדינות נוספות.



בשל שכרון הכוח של הממשל האמריקאי, שוכח אובאמה שמדיניות זו אינה רלוונטית עוד. מדיניות אשר מגבירה את הטרור וההרג בקרב האזרחים החפים מפשע, היוצרת עוד קורבנות ומגבירה את נכונות העמים להתנגדות (resistance – מוקוומה) – למרות הדיכוי והשימוש בכוח תפסיד בסופו, ארה"ב, את המערכה והעמים ינצחו.
יתכן ויכלה ארצות הברית ליישם את מדיניות ההשמדה הטוטאלית באפגניסטן, כפי שעשתה עם האינדיאנים, אך הזמנים היום אינם אותם זמנים.



האמצעי הטוב ביותר לחיים של העמים הוא לחיות בביטחון ושלום; ולאפשר לעמים לבחור את גורלם ולא מדיניות הכוח האמריקאית. הבחירה צריכה להיות חופשית והוגנת ולאו דווקא מה שיבחר העם יהיה מוסכם על רצונה של ארה"ב. לכל עם מטרותיו ומדיניותו, ועל ארצות הברית להפסיק לשחק את תפקיד השוטר העולמי ועליה להתעסק בעניינה הפנימיים ככל שאר מדינות העולם.


[1] http://www.felesteen.ps/Index.php?action=showwrite&id=6769

יום שלישי, 8 בדצמבר 2009

שיחות אסטרטגיות תורכיה-ארה"ב

8.12.09
מתוך אתר האינטרנט של "אל-ג'אזירה"

כישלון מדיני כפול - תורכיה לא נותנת גיבוי למדיניות ארה"ב נגד איראן ולא מגבה את האסטרטגיה החדשה של אובאמה באפגניסטאן

אתמול ה- 7.12 נערכו שיחות אסטרטגיות בין נשיא ארה"ב, אובאמה וראש ממשלת תורכיה, ארדואן, סביב שלושה נושאים מרכזיים:
  • תוכנית הגרעין של איראן
  • אפגניסטאן
  • הכורדים

הנשיא האמריקאי כשל בשיכנועו של ראש ממשלת תורכיה לתמוך במדיניות ארה"ב בנוגע לאיראן ואפגניסטאן למרות שבנושאים אחרים הקשורים למזרח התיכון היו הסכמות ושיתופי פעולה. במסיבת העיתונאים שהעניק ארדואן טרם שובו לתורכיה התייחס לשלושת הנושאים ואמר:

איראן

תורכיה מתנגדת בכל תוקף להפעלת סנקציות על איראן. תורכיה לא רואה תחליף פרקטי לדיפלומטיה ופתרון שלומני לקונפליקט. ארדואן העביר ביקורת קשה על החלטות מועצת הביטחון להפעיל שרשרת של סנקציות על איראן באומרו שהן לא פרקטיות ולא ניתנות לאכיפה.

אפגניסטאן

תורכיה תעמוד בהבטחתה לאמן את כוחות המשטרה והצבא באפגניסטאן ואף תסייע לבנוע מערכות בריאות וחינוך במדינה אך לא תסכים לשלוח כוחות צבא נוספים לאפגניסטאן.

בנושא הכורדים

בנוגע ללוחמה במפלגת ה-PKK הכורדית ימשיך שיתוף הפעולה המודיעיני בין תורכיה וארה"ב אשר החל בשנת 2007. תורכיה מינתה ועידה אשר תפקידה למצוא פתרונות לאפליה נגד המיעוט הכורדי בתורכיה (12-15 מיליון כורדים בתורכיה) למרות שארה"ב מעוניינת שממשלת תורכיה תמצא מכניזם לשיתופם של הכורדים בממשלה התורכית.

הערה

כפי שנאמר בעיתונות הישראלית שראש ממשלת ישראל יצא מהפגישה האחרונה עם אובאמה בפנים חמוצות ובשפתיים קפוצות אפשר לומר כעת, שאובאמה בהחלט (לפחות משפת הגוף שלו) יצא מהשיחות עם התורכים מאוכזב וכועס. למרות שהיה חשוב לנשיא ארה"ב לחזור ולומר כמה חשובה תפקידה המרכזי של תורכיה במציאת מכניזם לסיכול תוכנית הגרעין האיראני ולשמירת היציבות במזרח התיכון, זכה הנשיא האמריקאי בתמורה ל"אצבע משולשת". תורכיה מוכנה להיות המתווכת בכל תהליך שיתבקש אך אם הדיפלומטיה תגלוש לאלימות אין בכוונת תורכיה לקחת חלק פעיל בקונפליקט זה, כנ"ל גם נגד אפגניסטאן. בתקופה האחרונה כל השיחות האסטרטגיות בנוגע למזרח התיכון מתנהלות כמעין דיאלוג בין חרשים. הדבר מזכיר מאוד את הדיאלוג שהתנהל בשנת 1938 בין מעצמות המערב לבין גרמניה של היטלר. בעוד היטלר דיבר על גזע עליון ועל הרייך השלישי דיברו מדינות המערב על שלום ופיוס באירופה. בעוד היטלר מהטל בצרפת ובריטניה ובידו האחת חותם על הסכמי מינכן ידו השנייה חותמת על הסכמי ריבונטרופ ומולוטוב - חלוקת פולין בין ברית המועצות וגרמניה. אלה מדברים על שלום ודמוקרטיה ובינתיים עוד מכוניות תופת מתפוצצות בלב עיראק, פקיסטאן וסומליה.

יום שני, 7 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

8.12.09
מתוך אתר "אל-ג'אזירה" והעיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"
1.

הטרור מכה שוב בלב בגדד
סדרת פיצוצים בלב בגדד - 200 הרוגים ופצועים


101 הרוגים וכ-182 פצועים בפיצוץ 5 מכוניות תופת באזורים שונים בלב בגדד. המכוניות התפוצצו ליד משרד העבודה והרווחה ברח' פלסטין ובשוק אל-רסאפי באזור אל-שורג'ה, בבית הדין אל-כרח בשכונת אל-מנסור ובקרבת אחד המשרדים השייכים למשרד הפנים בנהצ'ה.

העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"
2.
שיחות אסטרטגיות בין ארה"ב ותורכיה

אמש (7.12) הגיע ראש ממשלת תורכיה, ארדואן לביקור רשמי בוושינגטון ונועד עם נשיא ארה"ב. הנושא העיקרי בו דנו הצוותים היה תוכנית הגרעין האיראנית והניסיון לסכל את שאיפתה של איראן להגיע ליכולות גרעיניות צבאיות. האמריקאים דוחקים בתורכים להפעיל את השפעתם על איראן ולסייע במציאת פתרון לבעית הגרעין האיראנית לעומתם, חשוב מאוד לתורכים להבהיר לאמריקאים כי שום מהלך צבאי לא יפתור את תוכנית הגרעין האיראנית ואת החששות של הקהילה הבינ"ל. לטענת התורכים יש צורך להפסיק לנקוט במדיניות של איומים במהלכים צבאיים. בנוסף לנושא זה דנו הצוותים בבעיית האוכלוסיה הכורדית בתורכיה אשר כוללת כ- 12-15 מיליון כורדים אשר מייצגת אותם מפלגת ה-PKK האופוזיציונית. כמו כן, תמורת סיוע בנושא זה מעוניינת ארה"ב בהוספת כוחות צבא תורכיים באפגניסטאן, כאשר היום ישנם כ-1750 חיילים תורכים. הנושא הרביעי הוא המאמצים לחידוש המשא ומתן בין ישראל והפלסטינים והמאמצים התורכיים לחידוש המו"מ בין ישראל וסוריה בתיווך תורכי.


3.
המלחמה בתימן - המשך הלחימה הסעודית נגד המורדים החות'יים בצפון תימן
מחזקת את ארגון אל-קאעידה



אמש (7.12) הגיע שר החוץ הסעודי, סעוד אל-פייסל לביקור רשמי בוושינגטון ונועד עם שרת החוץ האמריקאית, הילרי קלינטון בנוגע למצב המדרדר בגבול בין סעודיה ותימן והמשך הלוחמה הסעודית נגד המורדים החות'יים (שיעים) בצפון תימן. ארה"ב חוששת כי המשך המלחמה בתימן והדרדרות המצב בסומליה (לאור גל הפיגועים האחרון שפקד את הבירה בה נהרגו 4 שרים בממשלה) ולאור העובדה כי שתי מדינות אלו מהוות היום שני בסיסים גדולים מאוד של ארגון אל-קאעידה, יחזקו את ארגון הטרור ויביאו לגל פיגועים נרחב אשר עלול להשפיע על שני מדינות אחרות בהן פועל בחוזקה ארגון אל-קאעידה והן אפגניסטאן ופקיסטאן.

העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"
4. ראש שירותי המודיעין והביטחון של גרמניה ביקר את גלעד שליט. מקור גרמני מוסר לעיתון כי אכן נערך ביקור של ראש שירותי המודיעין והביטחון של גרמניה, ארנסט אורלו ושל צוות רופאים, שניים גרמניים ושניים צרפיים אשר ביקור את האסיר גלעד שליט. המקור מוסר שמצבו טוב.
5. איראן מאשימה את סעודיה בחטיפתו של "מומחה הגרעין" האיראני, שהראם עמירי אשר נעלם במכה בעת ביקורו בעיר הקדושה למטרת עשיית החג' והעברתו לידי ארצות הברית בחודש מאי 2009. כך הודיע היום דובר משרד החוץ האיראני, ראמין מהמנבאראסת. זאת הפעם הראשונה למעשה שבו מכיר הממשל האיראני כי עמירי אשר נעלם ונחטף לארצות הברית עסק בנושא הגרעין האיראני.
העיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"
6.

ממשיכות ההפגנות באיראן נגד השלטון


אמש (7.12) לרגל יום הסטודנט באיראן יצאו לרחובות טהרן אלפי מסטודנטים ומפגינים למחות נגד משטר האיתוללות באיראן וקראו בקריאות של "מוות לדיקטטור". כוחות הבסיג', לפי דיווחים פיזרו את המפגינים על ידי ירי לעברם.

נאום המנהיג הרוחני באיראן - אייתאללה סייד עלי ח'מינאי

7.12.09
העיתון הסעודי "עוכז" והעיתון הלונדוני "אל-שארק אל-אווסט"

"המערב משקר בנוגע לתוכנית הגרעין שלנו [...] ונכשל בבידודנו"


המנהיג הרוחני של איראן, אייתאללה סייד עלי ח'מינאי, נאם אמש, בטהרן מול קהל גדול, לרגל חג אל-ע'דיר, ח'מנאי אמר כי אירן מעוניינת בידע הגרעיני הדרוש לה, איראן סבורה שאם לא תשיג אותו היום אז מחר, "כאשר כל כלכלת העולם תנוע על בסיס כוח גרעיני, עלול להיות מאוחר מדי. ח'מנאי הדגיש שהמערב נכשל בניסיונו לבודד את איראן, "הציונים והאמריקנים פוחדים מהפיכתה של איראן לדוגמה ומהתעוררות האומה האיסלאמית, לכן זה שלושים שנה שהם נוקטים בכל התכסיסים והמזימות שלהם כדי לבודד את איראן, אבל הם לא מצליחים- ובעזרת השם לא יצליחו מעתה ואילך". הוא הוסיף ואמר כי "מנהיגי המערב, חלקם תחת השפעת הציונים, משקרים בנוגע לתוכניתה הגרעינית האזרחית של איראן ומנסים להוליך שולל את דעת הקהל העולמית, אולם השקרים האלה יפגעו בהם בסופו של דבר עם היוודע האמת, כמו שחלק מהדברים אשר התרחשו בעבר גרמו להם לבושה"[...]"זוהי תחמושת שמטרתה ליצור פילוג בתוך איראן אך האיומים בדבר התקפה צבאית או סנקציות כלכליות לא יועילו". כמו כן אמר ח'מנאי כי האוייבות הגדולות ביותר של איראן קיום הן: ארצות הברית ובריטניה.
הערה
לצערי אני מודה ומתוודה שאני נוטה להאמין לדבריו של ח'מנאי. אני מאמינה שאין בכוונת איראן ליצר פצצות גרעיניות אלא להישאר מדינת סף כמו יפן (כלומר לא ליצר פצצות גרעינות אך להיות בעלת יכולת כמעט מיידית ליצר פצצות כאלה במידה ויהיה בעתיד צורך). אני מאמינה שכמו שבעבר ארה"ב שיקרה לגבי המצב בויאטנם וטענה שצריך לצאת למלחמה בשל אפקט הדומינו, אם ויאטנם תהפוך לקומוניסטית כל האזור יהיה קומוניסטי,טעתה שהתבררה כלא נכונה והטענה שצריך לצאת למלחמה בעיראק משום שלסדאם חוסיין נשק גרעיני עובדה שגם כן הופרכה והתבררה כשקרית, הייתי בהחלט מתילה בספק את אמינות הפרופוגנדה המערבית והישראלית נגד תוכנית הגרעין של איראן. יחד עם זאת אני בהחלט חושבת שיהיה צורך בהחלפת השלטון באיראן, אם במלחמה ואם בדרכים אחרות ולא משום האיום הגרעיני, שבעיני לא קיים, אלא בשל הסכנה הגדולה יותר עבור ישראל ועבור מדינות ערב, וזה הניסיון האיראני ליצא את המהפכה האסלאמית לכל המזרח התיכון, מדיניות שכיום, איראן מיישמת בהצלחה ייתרה צעד אחרי צעד.

יום ראשון, 6 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

6.12.09
העיתון הפלסטיני "אל-מנאר"

שליח תורכי יגיע בקרוב לישראל בכדי לישר את ההדורים בין הצדדים במטרה לחדש את המשא ומתן בין ישראל וסוריה בתיווך המתורכי


לאחר שראש ממשלת ישראל, נתניהו העביר מכתב לנשיא תורכיה, גול באמצעות שר התמ"ת, פואד בן אליעז, בעת ביקורו באנקרה, כעת יגיע לישראל שליח מיוחד של משרד החוץ התורכי עם מכתב תשובה מהנשיא התורכי. המטרה היא מציאת מכניזם לטיהור האווירה בין תורכיה וישראל בכדי שניתן יהיה לשוב למשא ומתן בין ישראל וסוריה בתיווך תורכי. במידה והביקור יצליח יערך בקרוב מפגש בין נתניהו וארדואן.

שיחות אסטרטגיות בין מצרים- מאע"ם-כווית-בחריין-עומאן
בנוגע לאיראן ולבעיה הפלסטינית

העיתון המאע"מי "אל-איתחאד"
כחלק ממסע דילוגים מדיני אשר עורך שר החוץ המצרי, מוחמד אבו אל-ע'ייט במפרץ הגיע אמש (5.12) לשיחות אסטרטגיות, אשר עיקרן הוא "איראן-ותוכנית הגרעין" באבו-דאבי ונפגש עם יורש העצר, מוחמד בן זייד, שר החוץ, עבדאללה בן זייד והיועץ לביטחון לאומי, הזאע בן זייד. בראיון שהעניק לאחר מכן לעיתון מסר השר כי בעניין האיראני ישנה הבנה כי צורך קריטי לשמור על יציבות המפרץ הפרסי אשר כל כלכלת המזרח התיכון תלויה בכך, ולכן מבקשים מאיראן למצות את השיחות הדיפלומטיות מול הקהילה הבינ"ל בכדי להגיע להבנות בנוגע לתוכנית הגרעין שלה. בנוגע לשאלה הפלסטינית אמר שר החוץ המצרי כי עניין הסרת מועמדותו של נשיא הרשות, אבו-מאזן מהנשיאות היא עניין שלו, בנוגע לפיוס הסביר השר כי כעת נותר שחמאס תחתום על היוזמה המצרית.



העיתון המצרי "אל-יום אל-סבע"
בהמשך לסבב השיחות האסטרטגיות אשר עורך שר החוץ המצרי, מוחמד אבו-אל-ע'ייט במפרץ הגיע היום השר לכווית לסבב שיחות עם השר הכוויתי, הד"ר מוחמד אל-צבאח.

העיתון הלונדוני "אל-חיאת"

תיאומים ירדנים-פלסטינים לקראת ועידת האיחוד האירופי מחר בבריסל

אמש (5.12) הגיע נשיא הרשות, אבו-מאזן לסבב תיאומים אחרון בירדן בדרכו לועידת האיחוד האירופי אשר תערך מחר (7.12) בבריסל ובה ידונו שרי החוץ האירופאים בטיוטא של שבדיה בנוגע להכרה חד צדדית כי ירושלים היא בירתן של ישראל ופלסטין. נשיא הרשות נפגש עם שר החוץ הירדני, נאסר ג'אודה אשר העביר לעבאס מכתב מהמלך עבדאללהה-2. שני הנושאים המרכזים עליהם דנו הצדדים הוא הצורך הדחוף להגיע לפתרון הסכוסוך הישראלי-פלסטיני והישראלי-ערבי בסופו יהיו שתי מדינות לשני עמים ומזרח ירושלים תהיה הבירה של המדינה הפלסטינית. ( הערה - הערבים מעוניינים כעת להפסיק את "מפת הדרכים" אשר דברה על שלבים הדרגתיים ולא עסקה ישירות בפתרון הסופי ולהתמקד בהבנות של ועידת אנאפוליס בה דנו למעשה בשלושת סוגיות הליבה ובפתרון הסופי. לכל הצדדים הנוגעים בדבר, נמאס מהתהליך אשר נראה ארוך ולא מגיע למיצוי ומעוניינים להגיע לפתרונות ולאחר מכן למצוא את המכניזם ליישמם) הנושא השני שדנו בו הצעד הלא מספק אשר נוקטת בו ממשלת ישראל. יש צורך בהקפאה מוחלטת של כל ההתנחלויות בגדה ובמזרח ירושלים כולל, מה שנקרא ריבוי טיבעי.


סוכנות הידיעות הכוויתית
בניסויון למנוע הסלמה נוספת בתוך מחנות הפליטים הפלסטינים בלבנון, מגיע מחר נשיא הרשות, אבו-מאזן לביקור בבירות. כיום חיים בלבנון כ-300 אלף פליטים פלסטינים בכ- 12 מחנות פליטים, כאשר, מחנה הפליטים הגדול ביותר הוא עין אל-ח'ילו בו חיים 70 אלף פליטים והשני בגודלו הוא הוא מחנה אל-רשדיה בו חיים 40 אלף פליטים. אחד המחנות הבעייתים הוא מחנה נהר אל-ברד בצפון לבנון. החשש הוא מגלל של "אינתיפאדה" חוזרת בתוך מחנות הפליטים הלבנוניים הם מעין "פצצה מתקתקת"בתוך לבנון. (הערה - מזכ"ל חזבאללה, חסן נסראללה הבהיר את עמדת ארגונו כאשר הבהיר כי מגיע לפליטים הפלסטינים זכויות אזרחיות וחברתיות אך אין להעניק להם אזרחות לבנונית. מצב מחנות הפליטים רעועה ויש צורך בבניה ובשירותים הומניטרים וחברתיים במחנות טרם יהיה מאוחר מידי).

סוכנות הידיעות הקטארית וסוכנות הידיעות הכוויתית

שיחות אסטרטגיות - תורכיה-ארה"ב ותורכיה-סוריה

ביום ראשון הבא ה- 13.12 יגיע ראש ממשלת תורכיה, ארדואן לביקור רשמי בוושינגטון. ארבעת הנושאים המרכזיים שעל הפרק: איראן-תוכנית הגרעין, אפגניסטאן-תורכיה-כורדיסטאן (חיזוק הנוכחות התורכית באפגניסטאן תמורת נטרול המפלגה הכורדית בצפון כורדיסטאן), תהליך השלום בין ישראל-והפלסטינים וחידוש המו"מ העקיף בין ישראל וסוריה בתיווך התורכי. וביום ראשון ה-22.12 יגיע ארדואן בראש משלחת הכוללת 10 שרים נוספים לשיחות אסטרטגיות בדמשק עם הנשיא אסאד.

יום רביעי, 2 בדצמבר 2009

חדשות חדשות חדשות

3.12.09
העיתון הכוויתי "אל-ג'רידה"

האסיר גלעד שליט הועבר בחשאי למצרים כבר ביום שני שעבר


1. העיתון מדווח כי חמאס העביר לפני שלושה ימים בסוף חג הקורבן (עיד אל-אדחא), לאות סולידאריות עם מצרים וכהוכחה לרצינות הארגון בעסקאת חילוקפי השבויים את גלעד שליט למצרים. ביום ראשון בעת ביקורו של מחמוד אזאהר והמתווך הגרמני בקהיר הועבר האסיר בליווי ראש הזרוע הצבאית של הארגון, אחמד אל-ג'אברי והושם במחנה צבאי מצרי ברפיח. (הערה - במידה והידיעה נכונה, צריך לצרף אליה את הידיעות שנכתבו בעיתון המצרי,אל-יום אל-סבע, ביום שני שעבר אודות שלושה מטוסי F-16 של ישראל ומשלחת של הצלב האדום ששהו באותה עת במעבר רפיח. בנוסף לידיעה שרוה"מ ישראל ביטל ברגע האחרון את ביקורו בגרמניה בטענה למחלה ויראלית - כל הידיעות בהחלט מגבות את הידיעה בעיתון הכוויתי).


2.העיתון מדווח כי ביום ראשון תגיע משלחת חמאס מדמשק בראשות, ח'אלד משעל וביום שני תשובת חמאס ליוזמת הפיוס המצרית בין חמאס ופת"ח.


משלחת חמאס בראשות ח'אלד משעל תגיע לקהיר ביום א' ה- 6.12.09



העיתון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי"
נשיא תורכיה, עבדאללה גול קורא לנקות את המזרח התיכון מנשק גרעיני



3. שלשום ה-1.12.09 הגיע נשיא תורכיה, עבדאללה גול לביקור רשמי בירדן ונועד עם מלך ירדן, עבדאללה ה-2. בעת ביקורו העניק ראיון טלויזיוני ובו הבהיר כי המזרח התיכון צריך להיות נקי מנשק להשמדה המונית ואמר כי הדרך לפתרון בעית הגרעין של איראן צריכה להיות דיפלומטית. כמו כן הוסיף ואמר כי תורכיה מתנגדת לכך שלאיראן יהיה נשק גרעיני למרות שלדעתו לא יתכן שאיראן כבר הגיע ליכולות גרעיניות בזמן כה קצר. "איראן צריכה לשאוף למציאת פתרון סופי לבעיה הזו ואנחנו דנים על כך עם האיראנים".

4. ממשלת תימן סירבה לקבל משלחת איראנית רשמית, בראשות שר החוץ האיראני, מונשהר מותקי אשר היה אמור לערוך ביקור בן יומיים. ביטול הביקור הוא משום שאיראן מעניקה סיוע כספי וצבאי למורדים החות'יים בתימן אשר מורדים בנשיא, עלי עבדאללה סלח.

סוכנות הידיעות הסעודית

5. ראש המועצה הלביטחון לאומי והאחראי על תוכנית הגרעין, סעיד ג'לילי הגיע אמש לביקור רשמי בדמשק ונפגש עם נשיא סוריה, בשאר אסד.

ניתוח אמנת החזבאללה (החדשה)

2.12.09
" ויהי דבר-יהוה אלי שנית לאמר, מה אתה ראה; ואמר, סיר נפוח אני ראה, ופניו מפני צפונה: ויאמר יהוה אלי; מצפון תפתח הרעה, על כל-ישבי הארץ"[1]
בחלק השני, כמובטח אנסה לנתח ולהסביר את המשתמע מדבריו של מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, מיום ה- 30.11 - קווי המדיניות החדשה של ארגונו, וכיצד מדיניות זו עתידה להשפיע על מדינת ישראל.

המוקוומה - המערב/ארה"ב
נסראללה מבהיר כי רק הדרך האלימה, לא הדיאלוג והמשאים ומתנים הם אלו שיוציאו את המערב/ארצות הברית מתוך המזרח התיכון. מול היהירות המערבית של ישראל וארצות הברית הדרך היחידה היא כוח (המשעשע הוא שגם אנחנו חושבים שערבים מבינים רק כוח - מתברר שאנחנו בכל זאת דומים). לדידו של נסראללה דרך ההתנגדות האלימה הוכיחה את עצמה המעצמה העולמית-ארה"ב והמעצמה האזורית-ישראל, פעם אחר פעם זוכות לתבוסות צבאיות ואינן מצליחות ליישם את מדיניותן במזרח התיכון. והדוגמאות הן: אפגניסטאן, עיראק, פקיסטאן, סודאן, לבנון והפלסטינים. לטענתו - ארה"ב
היא מעצמה בירידה (לצערי הרב, גם לדעתי, במדיה ולא יהיה שינוי חד במדיניות החוץ של ארצות הברית אנו בהחלט עדים למעצמה בירידה. למרות שיש להם את הצבא הכי חזק בעולם וקוקה קולה ונייקי הם המותגים הנמכרים בעולם. בשביל שמעצמה תהיה מעצמה צריכה להיות לכך גם הכרה בינ"ל בעליונות שלה ודעתי לא כך הדבר כיום.)

המוקוומה-ישראל
מבחינת מדינת ישראל ישנם שני איומים קיומיים: השאלה הפלסטינית ואיראן. חזבאללה רואה בקיומה של ישראל איום קיומי. בעוד ישראל מעוניינת לפתור את הבעיה עם הפלסטינים במשא ומתן ואת הבעיה האיראנית במאבק, בעיני חזבאללה לבעיה הישראלית יש רק פתרון אחד, והוא אלים. נסראללה מבהיר כי ארגונו לא יתפרק מנשקו ולא יפסיק להתחמש כל עוד ישראל קיימת, "עד שלא תוחזר פיסת האדמה האחרונה המוקוומה העממית לא תפסק". כלומר מי שיהיה מעוניין לפרק את חזבאללה מנשקו יאלץ לעשות זאת בכוח.

עניינים פנים לבנונים
נסראללה מבהיר כי הוא מעוניין בדמוקרטיה אמיתית. כלומר הפתרון שנמצא כעת (כפוי) הוא לא פתרון דמוקרטי. אמנם השיעים בלבנון הם לא הרוב בלבנון אך מבחינה עדתית הם המיעוט הגדול ביותר בלבנון ולכן אם באמת יהיו בחירות דמוקרטיות בלבנון, ללא התערבות סעודית ומערבית חזבאללה יזכה לרוב הכיסאות בפרלמנט וכך גם יוכל למנות שרים מטעמו. נסראללה מבהיר שטרם ניתן ליישם בלבנון את המשטר שקיים היום באיראן, משטר חכמי דת. עוד לא הגיע השעה לכך - לא מתאים למודל הנוכחי הקיים כיום בלבנון.

חזבאללה-איראן
אין חדש תחת השמש. חזבאללה רואה את איראן מנהיגת העולם המוסלמי (טענה שיש בה מן האמת. אין סוגיה היום במזרח התיכון שאין לאיראן קשר ישיר או עקיף אליה. בניגוד למנהיגים אחרים שהולכים סחור סחור ורק לעיתים ניתן לשמוע מהם, את דעותיהם האמיתיות, דואג המשטר באיראן לומר, ברוב המקרים, את מדיניותו, שחור על גבי לבן. הוא מעביר ביקורת על מנהיגי מדינות ערב אשר חוששים מהמדיניות האיראנית במקום לחבור אליה ובכך מסייעים לישראל.

לבנון-פלסטינים
חזבאללה לא מוכנה להעניק אזרחות לפליטים הפלסטינים. כלומר בכל הסדר עתידי בין ישראל והרשות הפלסטינית ומדינות ערב צריך לקחת בחשבון שיהיה צורך למצוא פתרון לפליטים הפלסטינים, מחוץ למדינות בהן הם חיים כיום בין אם במחנות פליטים ובין אם לאו. כ-3 וחצי מיליון פליטים פלסטינים מפוזרים, כמעט, בכל אחת ממדינות ערב: ירדן, סוריה, לבנון, עיראק, כווית, מאע"ם, תוניס ויהיה צורך למצוע פתרון קבע היכן לשכן אותם ומי מוכן יהיה לקלוט אותם במידה ויחליטו לא לשוב למדינה הפלסטינית אשר תקום.

ישראל-פלסטינים ותהליך השלום
אין הכרה במדינת ישראל
(בטח שלא ביהדותה של המדינה) מבחינת חסן נסראללה: "אסור שהאומה האסלאמית ועמי האזור יכירו ביישות הזו, לא משנה איזה לחץ ואתגרים יעמדו בפנינו" כלומר חזבאללה מייעצת לפלסטינים לזנוח את דרך המשא ומתן כפי שהיא מתנהלת היום. לדידם, המורווחת היחדיה מניהול מו"מ שכזה היא מדינת ישראל. הוא מבטיח כי חזבאללה לעולם תעמוד לצד אחיהם הפלסטינים ומזהירה את הפלסטינים מפני המשך ניהול המו"מ עם ישראל "רק על ידי המוקוומה ישוחררו האדמות הכבושות".

כמה הערות
  • האמנה אינה משאירה מקום לאופטימיות. חזבאללה לא מכירה במדינת ישראל, המאבק האלים ימשך ועוד צפויים למדינת ישראל מלחמות רבות בגבולה הצפוני. נסראללה מציג עמדה מאוד ברורה, אשר לא משתמעת לשתי פנים. מעמדן המדיני של ישראל ושל ארה"ב במזרח התיכון ובקרב הקהילה הבינ"ל הולך ונחלש (בלשון המעטה) ומדיניות המוקוומה(המאבק האלים) הצליחה להוכיח את עצמה עד כה במזרח התיכון.

  • הטרור הולך וגואה, משנת 2001 ארצות הברית מנהלת שתי מלחמות בהן היא נכשלת כשלון חרוץ. משנת 2006 ישראל ניהלה שתי מלחמות כושלות בהן לא הצליחה להשיג את היעדים אשר הציבה בפניה. חזבאללה מתחזקת וחמאס מתחזקת. מי שאומר שהצלחנו להשיב את כוח ההרתעה שלנו משום שכיום לא נורות קטיושות על גבול הצפון וגראדים על דרום ישראל משקר לעצמו. ההפוגה היא זמנית הסיבוב הבא בוא יבוא והרבה יותר מוקדם מהפעם הקודמת. גם בזירה המדינית זוכות ישראל וארצות הברית בכשלונות צורבים. התחמשות גרעינית מואצת - צפון קוריאה לא מתפרקת מנשקה, ישראל לא מתפרקת מנשקה ואיראן עברה את הקו האדום ליצור פצצות גרעיניות. אין דמוקרטיה אמיתית במזרח התיכון - לא בעיראק, לא באפגניסטאן, לא בפקיסטאן, לא בלבנון, לא בסעודיה, לא בכווית, לא ברשות הפלסטינית ולא באיראן. ותהליך השלום בין ישראל והפלסטינים לאחר 18 שנים של ניסיונות הגיע למבוי סתום, המתונים נחלשים והרדיקאלים מתחזקים. מעמדה של ישראל בעולם הולך ונחלש, יש הרואיםבמבצע בעזה, פשעי מלחמה ורק לאחרונה אנו עדים לכך שאירופה קרובה להכריז על ירושלים כבירה של ישראל ופלסטין.

  • כאשר באים לשרטט את האסרטגיה המדינית והצבאית של מדינת ישראל ולברר מה הן הסכנות הקיומיות והלא קיומיות אשר נצבות בפניה חובה לקחת בחשבון את האמנה המדינית של חזבאללה. באותה מידה שיש צורך להתחשב באמנה של חמאס ושל הפלסטינים ומי שקורא אותן היטב מבין שלא יתכן שלום בין ישראל והפלסטינים ובין ישראל לארגון חזבאללה. שתי האמנות של חמאס וחזבאללה לא מכירות, בכלל, בזכות ישראל להתקיים(לא כמדינה חילונית ולא כמדינה יהודית). בעתיד, יתכן ואפשר יהיה להגיע להסדרים מדיניים עם התנועות הלאומיות של לבנון ושל הפלסטינים, כפי שבתוקופתו של שלמה המלך היו הסדרים מדיניים וברית בין שלמה מלך ישראל לחירם מלך צור, כאשר מלך צור העריך מאוד של חוכמתו של המלך שלמה ולכן לא רק שכרת עימו ברית אלא אף סייע לו בבניית בית המקדש הראשון בירושלים. את האסטרטגיה והחזון העתידי של מדינת ישראל יש "לבנות צמוד קרקע" ומציאות ולא כ"מגדל באוויר". וַיֹּאמְרוּ אִישׁ אֶל-רֵעֵהוּ, הָבָה נִלְבְּנָה לְבֵנִים וְנִשְׂרְפָה לִשְׂרֵפָה; וַתְּהִי לָהֶם הַלְּבֵנָה לְאָבֶן וְהַחֵמָר הָיָה לָהֶם לַחֹמֶר. וַיֹּאמְרוּ, הָבָה נִבְנֶה לָּנוּ עִיר וּמִגְדָּל וְרֹאשׁוֹ בַשָּׁמַיִם, וְנַעֲשֶׂה לָּנוּ שֵׁם פֶּן נָפוּץ עַל פְּנֵי כָל הָאָרֶץ. וַיֵּרֶד ה' לִרְאֹת אֶת הָעִיר וְאֶת הַמִּגְדָּל אֲשֶׁר בָּנוּ בְּנֵי הָאָדָם. וַיֹּאמֶר ה', הֵן עַם אֶחָד וְשָׂפָה אַחַת לְכֻלָּם וְזֶה, הַחִלָּם לַעֲשׂוֹת; וְעַתָּה לֹא יִבָּצֵר מֵהֶם כֹּל אֲשֶׁר יָזְמוּ לַעֲשׂוֹת. הָבָה נֵרְדָה וְנָבְלָה שָׁם שְׂפָתָם אֲשֶׁר לֹא יִשְׁמְעוּ אִישׁ שְׂפַת רֵעֵהוּ. וַיָּפֶץ ה' אֹתָם מִשָּׁם עַל פְּנֵי כָל-הָאָרֶץ וַיַּחְדְּלוּ לִבְנֹת הָעִיר. עַל כֵּן קָרָא שְׁמָהּ בָּבֶל, כִּי שָׁם בָּלַל ה' שְׂפַת כָּל הָאָרֶץ, וּמִשָּׁם הֱפִיצָם ה', עַל-פְּנֵי כָּל-הָאָרֶץ[2]. דוגמאות יותר עדכניות אנו רואים כיום בנפילתה לחובות עתק של דובאי, ומשבר הסאבפריים בארה"ב או לחילופין ראיון הדמוקרטיה במזרח התיכון שנשבר לאלף רסיסים (ויש עוד דוגמאות רבות).

1. ספר ירמיהו, פרק א פסוקים 13-14
2. ספר בראשית, פרק י"א פסוקים 1-9